FOTO U tropskom koraljnom grebenu pulskog akvarija primjećena jajašca tropskog kromisa

Iz Pulskog akvarija su u svome tropskom koraljnom grebenu, po prvi puta primijetili 13 larvi i desetak jajašaca tropskog kromisa (Acanthochromis polyacanthus).

Inače, Acanthochromis polyacanthus, jedina je vrsta riba u rodu Acanthochromis, porodica Pomacentridae (češljoustke). Živi u zapadnom Pacifiku po koraljnim grebenima Indonezije i Filipina pa sve do sjeveroistočne Australije i Melanezije, na dubinama od jednog pa do 65 metara, najčešće od 4 - 20 metara.

Naraste do 14 centimetara, monogamne su, jaja pridnena, čuvaju ih mužjaci.

U trgovini je nezanimljiva pa nema ni trgovačkog naziva, ali postoji FAO naziv (Organizacija za prehranu i poljoprivredu - kratica FAO od engl. Food and Agriculture Organization), naziv za nju, to je Spiny chromis, a postoji i nekoliko lokalnih naziva za nju: bombin i kepal laut jalur kod Malajaca i palata kod Tagbanua na Filipinima.

- Larve smo odmah izdvojili u karantenski bazen uzgojnog odjela s temperaturom vode 24 °C. Hranimo ih i do 3 puta dnevno nanopeletima, artemijom (Artemia sp.), kolnjacima (Rotifera) i veslonošcima (Copepoda) jer za rast i razvoj zahtijevaju veliku količinu hrane. Preostala jajašca svakodnevno pratimo, a njihovo izvaljivanje očekujemo kroz 2 tjedna - javili su iz Aquariuma Pula.

I.G.