FOTO U Poreču otvoren prvi adrenalinski bike park na hrvatskoj obali

POREČ – Na porečkom Gradskom kupalištu na lokaciji nekadašnjeg beach bara Colonia Iulia Parentium otvoren je adrenalinski bike park, prvi takve vrste na hrvatskoj obali.

Ovim potezom Poreč je obogatio svoju turističku ponudu, u kojoj mogu uživati i mali i veliki rekreativci, ali i polaznici Ljetnog kampa. Adrenalinski park, koji podrazumijeva pump track i skills poligone, namijenjen je za bicikle, romobile, skejteve i role, a nalazi se u neposrednoj blizini plaže, teretane na otvorenom, pump tracka i novouređenog dječjeg parka.

Pump track proteže se na 902 četvorna metra te je namijenjen svim generacijama. Riječ je o stazi koja izgleda kao neprekidna petlja ravnina i uzvisina po kojoj se može voziti i bez pedaliranja. Oblik staze omogućuje zabavnu, ali i sigurnu sportsku aktivnost na površini koja može biti manja od košarkaškog terena.

Pump track staze pogodne su za sve veličine bicikala, skateboardova, koturaljki, skutera i slično. Na stazi se mogu voziti biciklisti svake životne dobi i tehničke spremnosti. Savršen je za učenje temeljnih vještina i trikova, kao i za trening vrhunskih biciklista, jer zahtijeva okretnost i brzinu. Umjesto pedaliranjem ili odguravanjem, korisnici se na pump tracku stazi pokreću mijenjanjem položaja svojih tijela gore – dolje.

Foto: Grad Poreč
Foto: Grad Poreč
Foto: Grad Poreč
Foto: Grad Poreč

Gradsko kupalište odabrano je kao lokacija zbog velike frekvencije biciklista upravo tim pravcem, a i studija razvoja biciklizma predvidjela je bike park upravo ondje, sukladno važećim urbanističkim planovima i uz odobrenje Mjesnog odbora Anke Butorac. Poreč nastavlja ulagati u biciklističku infrastrukturu pa je u planu brendiranje staze Mirna – Limski kanal, postavljanje nove signalizacije, tisak novih bike karata, promotivne akcije sigurnosti biciklista na cesti te slična infrastrukturna ulaganja.

Pump track je ukomponiran u okoliš, a prilikom uređenja nisu se rušila stabla, već su posađena i nova.

J.K.