FOTO U moru kod Vele Luke snimljena neobična, ali bezopasna i jako korisna životinja

VELA LUKA – Morski zekan opet iznenađuje kupače diljem Jadrana. Ovaj put uočila ga je kupačica u Veloj Luci, koja je svoje fotografije poslala portalu Dalmacija Danas.

Morski zekan za mnoge je neuobičajen prizor u Jadranu, budući da je riječ o životinji koju ljudi ne konzumiraju pa je i susret s njom rjeđi. Riječ je o životinji dvospolcu koja je najprepoznatljiviji i najveći jadranski stražnjoškržnjak. Naraste do 40 cm dužine i može težiti 1.5 kg.

Foto: Dalmacija Danas/Gordana Dragojević

Morski zekan aktivniji je noću, hrani se algama, a u Jadranu ih je poznato 8 vrsta, od kojih su dvije nedavno pridošle oceanske vrste. Boja im je varijabilna, a krajem ljeta znaju se skupljati u lance radi mrijesta. Ova životinja je potpuno bezopasna za ljude.

Poput većine mekušaca, za obranu ispušta dvije vrste sekreta – ljubičasti i bijeli. Zanimljivo je da je iz ljubičastog sekreta izdvojen protein koji napada virus HIV-a, a koji je nazvan po ovoj vrsti – Bursatellanin-p.

Morski zekani akumuliraju u svojoj koži štetne sastojke iz hrane koju jedu, čime se ujedno štite od potencijalnih grabežljivaca, ali i pokazuju koliko je zapravo more u kojem obitavaju onečišćeno.

Jedan od najzanimljivijih podataka koje smo čuli o ovoj neobičnoj, a tako korisnoj životinji, jest da je vrsta morskog zekana iz Kalifornije iskorištena kao pokusni kunić u uspješnom eksperimentu transfera memorije.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Morski zekan kod Čiova – Životinja koja može promijeniti spol kad poželi