FOTO: U Medulinu obilježeno 45 godina organiziranog ronjenja

MEDULIN - U petak 28. srpnja u Medulinu kraj „malina na vitar“ održana je promocija knjige „KAKO SMO ZARONILI“ autora Lucia Lorencina kojom je prikazano 45 godina organiziranog ronjenja u Medulinu.

Knjigu su uz autora predstavili Aldo Verbanac, autor predgovora, Ida Koncani Uhač, recenzent te Goran Vidušin, u prisustvu Ivana Kirca, načelnika Općine Medulin.

Uz kratak prikaz Medulina iz šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća knjiga opisuje nastanak ronilačkog kluba i prati organizacijske promjene od 1977. do 2022. godine, s opisom nastanka i rada Pomorskog društva „Mladost – Medulin“ i klubova RK Centar, EKO MORE, RSK Mladost i KSR Medulin. Prikazuje i interakciju kluba sa naseljem i mještanima te bilježi i dokumentira doprinos ronioca u izgradnji medulinske rive, zgrade općinske uprave, sudjelovanje u Domovinskom ratu, pronalasku podmorskih arheoloških nalaza i razvoju pomorskih sportova te aktivnostima čišćenja podmorja Medulinskog arhipelaga.

Tiskana je u 400 primjeraka u izdanju Ronilačkog kluba Centar i nije namijenjena za prodaju. Tekstove prati više od 200 fotografija, 30 crteža, 30 izrezaka iz novina te kroz opis više od 200 događaja i aktivnosti prikazuje preko 1500 osoba koje su tijekom vremena sudjelovale u organiziranim ronilačkim aktivnostima. Knjiga je nastala u suradnji s Općinom Medulin koja je izdavanje u cijelosti financirala.

Ronilački klub Centar, Medulin