FOTO U istarskom laboratoriju uzgaja se važna hrana za održavanje plemenitih periski

PULA - Iz Aquariuma Pula s ponosom su obavijestili da je u akvariju uspostavljen novi laboratorij za uzgoj mikroalgi koje su prijeko potrebne za održavanje plemenitih periski (Pinna nobilis).

Novi laboratorij predstavlja bazu za budući laboratorij mikrobiologije i molekularne biologije.

Laboratorijska oprema (laminar, sušionik (sterilizator), fitoplanktonski reaktori, sustav čiste vode, analitička vaga, vortex) nabavljena je u sklopu projekta „Očuvanje plemenite periske (Pinna nobilis) u Jadranskom moru“, a sufinancirana je sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, izvijestili su iz akvarija.

Također, nakon postavljanja novih montažnih bazena u prostor te nakon spajanja s filtracijskim sustavom, došlo je i vrijeme za prve stanovnike novog tropskog postava u dijelu baterije San Giovanni u akvariju.

- Stoga nam je jučer iz Češke stiglo raznovrsno tropsko slatkovodno bilje, kozice i puževi koje smo najprije postavili i aklimatizirali u karanteni. Ovo je samo početak te vrlo uskoro očekujemo i nove pošiljke organizama. Procedura aklimatizacije nije jednostavna te se razlikuje od organizma do organizma, a sam proces je spor i dugotrajan - objasnili su stručnjaci iz pulskog akvarija.

I.G.