FOTO Sjećate li se kuće u moru na Pašmanu? Još je tamo!

TKON - S Tkona na otoku Pašmanu stižu nam fotografije kuće koja nije sagrađena UZ more, nego doslovno U moru!

- Prva "kuća" sa palmama ispred stoji već duže vrime, a isto je sagrađena direktno u more. Ustvari, i nije "kuća" i onom pravom značenju te rječi, nego je nekakvo "stepenište" s podrumom ili nekim sličnim prostorom. Ali ne daj Bože staviti nogu na taj dio plaže - to je njegovo, to je ON napravio - žali se čitateljica.

- Ali još gora je ona nova "stina", koja stoji u moru. Da, točno U moru! Svi Kunjani (ja to nisan, samo jako volin i redovito dokazim za Kunj - Tkon) se pitaju, ko je to dozvolio i kako nitko živ tog čovjeka ne dira?!?

Naravno da se priča da je čovjek sve dozvole kupio, jer je navodno radio u Francuskoj. Je li to istina, ne znam, ali znam, da je u poslidnih tri godina posvojatao veliki dio plaže. Otkud on to smije i zašto je nedodirljiv? Istražite, molim vas. Radi se o plaži Vruljice, koja se dobro vidi s trajekta, koji dolazi na Tkon iz Biograda, to van je sa desne strane od luke, ne možete promašiti! - pojašnjava nam.

I doista, radi se o katastarskoj čestici, čiji su vlasnici dvoje francuskih državljana.

Foto: Google Earth

O ovome je slučaju, naime, u srpnju upozoravao predsjednik SDP-a Zadarske županije i županijski vijećnik Jure Zubčić.

- Općina Tkon. Građevinska dozvola iz 2018. Prijava gradilišta iz 2021. A na županijskim stranicama nigdje imena članova Povjerenstva za određivanje granice pomorskog dobra. Možemo li svi dignuti kuću u moru i legalizirati? - pita se Jure Zubčić.

S obzirom da u novome Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama vrlo jasno stoji da se ovakvo što nipošto ne može legalizirati, ostaje samo za vidjeti kad će i tko srušiti ovo ruglo. Država ili vlasnik? Naravno, o vlasnikovom trošku!

Jurica Gašpar