FOTO S velikog mola krenula 17. Rovinjska regata tradicijskih barki

ROVINJ - Rovinjska regata tradicijskih barki s oglavnim i latinskim jedrom ove je nedjelje krenula s velikog mola, uz pratnju Limene glazbe Rovinj-Rovigno i brojne uzvanike i prolaznike.

Natjecalo se tridesetak barki iz Istre, Kvarnera, Slovenije, Italije, pa čak i Austrije.

Regatno polje protezalo se od velikog mola, nakon čega su barke dvaput oplovile otok Figarolu, a zatim se vratile na startnu poziciju. Za prva su tri mjesta bile osigurane i nagrade, a nagrađeni su natjecatelji iz čak deset kategorija, od velikih i malih batana i velikih i malih guca, sve do pasara i gajeta.

Ovogodišnje izdanje ponovno je održano tijekom dva dana, pa je tako jučer organizirano zajedničko jedrenje sudionika, kao i druženje, dok je navečer pravi spektakl pružio KUD “Marco Garbin” Zajednice Talijana “Pino Budicin”, nastupom na 20-metarskom plovilu s latinskim jedrom “Tartani”.

Osim toga, djeca su istovremeno na velikom molu oslikavala mala oglavna jedra, ali i jedno veliko, u pravoj veličini. Nadalje, kreirali su kartonske makete male batane, dok je najatraktivnije bilo tradicionalno natjecanje u pecanju. Radionica “Pecam sam!” održana je u suradnji sa Sportskim ribolovnim klubom “Meduza”, a novitet ove godine jesu nagrade koje su primili najuspješniji ribiči.

Ovo 17. izdanje Rovinjske regate održano je u organizaciji Ekomuzeja “Batana”, Udruge i Ustanove “Kuća o batani”, Jedriličarskog kluba “Maestral”, u suradnji s lokalnom Turističkom zajednicom i pod pokroviteljstvom Grada Rovinja, a povodom 20. godišnjice usvajanja UNESCO Konvencije o očuvanju nematerijalne kulturne baštine.

Time je ujedno proslavljen upis umijeća plovidbe latinskim i oglavnim jedrom duž hrvatske obale u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

I.B.