FOTO Rota Palagruzona – Uspješno održana mini verzija festivala s tri gajete falkuše

KOMIŽA/PALAGRUŽA – Rota Palagruzona ove godine održana je tek ovog vikenda. Želja organizatora je bila da se radi kontinuiteta i izrade promotivnog materijala, organizira minimalna verzija festivala koji bi imao sve važne segmente programa. Planirana je tako regata s tri gajete falkuše, radionice za mlade, kulturna događanja u Komuni i Papina večera na žalu Palagruže.

Prvog dana u popodnevnim satima održana je tradicionalna radionica gradnje komiške gundule u organizaciji udruge “Palagruza”. Mladi su ovim radionicama nastavili projekt gradnje modela gajete “Jaglica” duljine 4 m, koju će prezentirati na festivalu mora u francuskome gradu Orleansu 2022. god.

Foto: Velimir Bešić

Na radionicama se takođe završavala jedna komiška gundula koja je započela svoj put u Hvaru, a nakon završetka izrade će biti donirana udruzi “Hvar metropola mora”, kako nam je rekao predsjednik udruge “Palagruza” Miro Cvitković. Radionice su vodili članica udruge Dora Čukušić i Miro Cvitković.

Foto: Velimir Bešić

U večernjim satima prvog dana Rote na tvrđavi “Komuna” odvijao se program u organizaciji udruge “Aes Halieutica” te je tom prigodom izvedena scenska igra “Pri partenci” u izvedbi Joška Bozanića i Siniše Brajčića.

Foto: Velimir Bešić

Na žalu Palagruže pripremila se tradicionalna Papinska večera u organizaciji udruge “Palagruza” pod vodstvom Šimuna Mardešića i mlađih kuhara Mate Stanojevića i Nikole Božanića.

Tijekom regate najmlađi Komižani su u Komiži na žalu vale Jurkovica, pod vodstvom Berigoja Stanjevića – Malteza, kojem su preci nekada u gajetama plovili do daleke Malte u lovu na srdele, vježbali za svoju prvu regatu u komiškom portu.

Foto: Velimir Bešić

Ove godine, usprkos pandemiji Covid 19 i ograničenom broju sudionika, festival mora Rota Palagruzona uspješno je održan. A kako je bilo? Pogledajte u fotogaleriji!

Velimir Bešić

Foto: Velimir Bešić
Foto: Velimir Bešić

PROČITAJTE JOŠ:

Festival mora Rota Palagruzona 2019. – Sve o najstarijoj jadranskoj regati