FOTO Raketna topovnjača DUBROVNIK vratila se iz misije “Sea Guardian” u Sredozemlju

SPLIT - Raketna topovnjača HRM-a DUBROVNIK uplovila je u splitsku luku Lora čime je završen angažman 7. HRVCON-a u NATO operaciju “Sea Guardian”.

Po završetku angažmana sedmog hrvatskog kontingenta (7. HRVCON) u NATO vođenoj operaciji “Sea Guardian” u Sredozemlju, raketna topovnjača Hrvatske ratne mornarice RTOP-42 DUBROVNIK uplovila je u četvrtak 30. ožujka 2023. u luku Lora u Splitu.

Dočeku pripadnika kontingenta na sidrištu vojarne „Admiral flote Sveto Letica-Barba“ uz zapovjednika Hrvatske ratne mornarice nazočili su zapovjednici postrojbi HRM-a, načelnici Odjela ZHRM-a, prvi dočasnik HRM-a te pripadnici HRM-a.

Zapovjednik RTOP-42 je poručnik bojnog broda Dino Čobo, dok je zapovjednik ovog kontingenta bio kapetan korvete Josip Župa.

Zahvaljujući pripadnicima na uspješno provedenim zadaćama, zapovjednik HRM-a kontraadmiral Ivo Raffanelli je istaknuo:

- Uspješno izvršenje ove zadaće još jedan je dokaz vjerodostojnosti naših snaga i izravan je doprinos kolektivnoj obrani globalne sigurnosti. Opravdali ste ukazano povjerenje i predstavili Hrvatsku ratnu mornaricu, naše Oružane snage i domovinu u najboljem svjetlu.

Obrativši se pripadnicima kontingenta zapovjednik 7. HRVCON-a kapetan korvete Josip Župa istaknuo je:

- Ova aktivnost većini je poznata od prije, obzirom da su u istoj misiji već sudjelovali. No, zahvaljujući vašoj profesionalnosti i pristupu u realizaciji zadaća, pokazali ste da vrlo dobro znate da ni u jednom trenutku ne smije biti opuštanja. Marljivim radom, znanjem i iskustvom postigli ste i ovoga puta izvanredne rezultate. Zahvaljujem vam svima. Bila mi je čast zapovijedati ovako homogenom skupinom profesionalaca kojima ni jedna zadaća nije bila preteška.

Pripadnici 7. HRVCON-a upućeni su u područje operacije 11. ožujka, u prilog doprinosu Republike Hrvatske savezničkim naporima osiguranja zajedničke sigurnosti na moru. U pratnji broda HRM-a, raketne topovnjače RTOP-42 koja je u operaciji “Sea Guardian” bila u ulozi zapovjednog broda taktičke skupine, bio je i brod albanske Ratne mornarice LISSUS (P130).

U prilog doprinosu pomorskoj situacijskoj informiranosti, a u cilju odvraćanja potencijalnih prijetnji, operacija “Sea Guardian” pokrenuta je u studenom 2016. kao sljednica operacije „Active Endeavour“. Riječ je o pomorskoj sigurnosnoj operaciji NATO-a koja nije obuhvaćena člankom 5, a čiji je cilj suradnja s partnerima u odvraćanju i borbi protiv terorizma te jačanju izgradnje kapaciteta, interoperabilnosti i promicanja uzajamnih interesa.

D.G.