FOTO Putnički katamaran potonuo ispred španjolske obale – Spašeno 33 putnika

CARTAGENA – Više od 30 putnika spašeno je u nedjelju poslijepodne iz hladnog mora pokraj španjolske Cartagene, nakon iznenadnog potonuća putničkog katamarana.

Da nešto nije u redu s putničkim brodom prvo su primjetili slučajni prolaznici koji su oko 16:30 alarmirali obalnu stražu. U pomoć unesrećenim putnicima odmah su priskočila tri tegljača lučke uprave, a na mjesto nesreće odmah su poslana i tri spasilačka čamca španjolske spasilačke agencije Salvamento Maritimo te brod Crvenog križa. Putnici su iz ledenog mora izvučeni do 17:30.

Foto: Salvamento Maritimo/Facebook

Na lokaciju nesreće poslan je i helikopter koji je pregledao područje u potrazi u slučaju da netko od putnika nije ostao u moru.

Turisti su dopremljeni potom do terminala za kruzere gdje im je pružena hitna medicinska pomoć, a 14 preživjelih završilo je u bolnici zbog hipotermije. Što je uzrokovalo nesreću, još se istražuje. No prema onom što su ispričali putnici, čini se da je brod u nešto udario.

Foto: Salvamento Maritimo/Facebook

– Sjedili smo i uživali u plovidbi kada smo u jednom trenutku začuli buku, kao da se plastika lomi. Vidjeli smo da je desna strana broda potpuno uništena i brod je nakon toga počeo tonuti – ispričala je lokalnim medijima jedna od putnica María Ángeles Balaguer.

Jedriličarski katamaran Olé Cuarto koristio se kao komercijalni izletnički brod u krugu luke u Cartageni, za ture koje su obično trajale po 45 minuta. Razlog potonuća zasad nije poznat, no odgovore će svakako dati istraga olupine.

J.K.