FOTO Projekt 'S okusom mora- Sapore di mare' održao radionicu konzerviranja ribe

UMAG - Šaroliko društvo skupilo se prošlog vikenda na radionici konzerviranja ribe u Muzeju grada Umaga. To je druga po redu radionica pripreme ribe i morskih organizama koju Muzej organizira unutar projekta S okusom mora – Sapore di mare.

Zahvaljujući voditelju radionice Mariju Dodiciju, koji je poveo još dva znalca i zaljubljenika u kuhanje, Hrvoja Hrvatina i Alesandra Miloša, sudionici su bili bombardirani informacijama.

Mogli su naučiti kako konzervirati plavu ribu (palamidu. strijelku, skušu) u staklenke, koji su načini kuhanja, kako ribu filetirati i osušiti i što napraviti s filetima slanih srdela kako bi se konzervirali na drugačiji i ukusniji način.

Neki su nadopunili svoje znanje važnim detaljima, dok su drugi upoznali potpuno
drugi svijet konzumiranja ribe, ali svi su otišli s radionice pod dojmom i sa željom da naučeno primjene u svom svakodnevnom životu.

Polaznici radionice su, osim staklenki s konzerviranom ribom koje su sami na radionici napravili, na dar dobili promotivne pregače i torbe iz projekta S okusom
mora, s motivom riba ili rakova koji su karakteristični za umaško podmorje.

Nakon radionice Mario Dodici je dodatno pripremio svoj recept Šufigane lignje za video recept i buduću knjigu recepata Muzeja koja je u pripremi.

- I to je cilj našeg projekta S okusom mora - Sapore di mare, da sakupimo znanja i prenesemo ih široj javnosti u svrhu poticanja na veću i raznovrsniju konzumaciju ribe i ribljih proizvoda - rekao je Dodici.

Muzej grada Umaga kao nositelj projekta i Zajednica Talijana “Fulvio Tomizza” kao partner, osmislili su ovaj projekt kako bi neka znanja i vještine vezane uz ribarsku tradiciju našega kraja sačuvali i prenijeli na buduće generacije.

Kroz dvanaest mjeseci provedbe projekta, predviđeno je 10 stručnih predavanja, 4
edukativne radionice o pripremi ribe i morskih organizama i 2 ciklusa radionica o izradi i upotrebi keramike sa završnom izložbom. Jedan od blagodati projekta je i postavljanje web stranice na kojoj će naknadno biti objavljena sva predavanja i radionice kako bi duži vremenski period bilo omogućeno njihovo korištenje i prenošenje znanja.

Promocija područja FLAG-a Pinna nobilis dodatno će biti obogaćena izdavanjem ribarske kuharice s preko 15 recepata koji su plod arhivskog i terenskog istraživanja ribarske tradicije umaškog područja.

Završnica projekta je predviđena u lipnju organizacijom manifestacije koja promovira tradiciju ribarstva i kulinarstva umaškog područja, a namijenjena je našim sugrađanima i turistima.

Manifestacija će biti posvećena još jednoj tradicionalnoj kulinarskoj deliciji, savoru, a osim degustacijskog dijela, biti će organiziran i onaj natjecateljski gdje se očekuje veliki odaziv sugrađana.

Projekt je financiran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo u okviru Podmjere 4.2.1. Potpora za aktivnosti usmjerene podizanju svijesti građana o potrošnji i konzumaciji ribe i drugih morskih organizama, unutar provedbe Lokalne razvojne strategije u ribarstvu FLAG-a Pinna nobilis za razdoblje 2014. – 2020.

I.G.