FOTO Pomorski muzej u Splitu obnavlja svoje brodove

SPLIT - Hrvatski pomorski muzej u Splitu trenutno radi na obnovi svoje zbirke plovila. Radovi su započeli u prosincu 2022. godine te se planiraju završiti do kraja travnja ove godine.  

Zbirku inače čini 7 plovila - pramac sa zapovjednim mjestom parobroda Bakar, PČ-22 Streljko, neretvanska lađa, gajeta Perina, neretvanska trupica, batana Tonči i DJB-103. Uz to radovi se izvode i na kabini nekadašnje plovne dizalice Veli Jože.

Naime u fundusu Muzeja su i dva eksponata koja su trenutno na dislociranoj lokaciji u prostoru Kemo-kompleksa u Kaštel Sućurcu dok se ne osiguraju uvjeti za izlaganje na lokaciji u Splitu.

To su DJB-103, prvi ratni brod koji je podigao hrvatsku zastavu 1991. godine i kabina dizalice Veli Jože dok su kuka, koloturnik i propeler Velog Jože smješteni u Tvrđavi Gripe pored broda Bakar.  

Riječ je o nužnim radovima održavanja sukladno elaboratu koji je izradila tvrtka Barka d.o.o. Cjelokupna sredstva za radove koji se provode osigurana su proračunom Grada Splita sukladno Zaključku Gradonačelnika, a riječ je o bruto iznosu od 29.000 eura.

Nije riječ o cjelovitoj obnovi jer bi za takav zahvat bio potreban puno veći iznos, naročito za radove na brodu Streljko gdje je potreba temeljita i skupa obnova, no ipak je riječ o značajnim radovima.

Radove izvodi obrt "Obrada drva" iz Kaštela. Namjera je naravno osigurati u perspektivi dodatna sredstva za što cjelovitiju obnovu. Kada je riječ o radovima trenutno se provodi sljedeće: na parobrodu Bakar u tijeku je zamjena dotrajale drvenarije, detaljno čišćenje, cjelokupno bojanje kao i sanacija prozora; na neretvanskoj lađi osim radova čišćenja i bojanja se izrađuje kolijevka kako bi se učvrstila konstrukcija; kabina Velog Jože je u postupku postavljanja prozora, čišćenja, bojanja i premještanja s aktualne lokacije; na brodu Streljko traju radovi sanacije krmenog zrcala, a potom će uslijediti daljnji poslovi konstrukcijske sanacije.

Upravo na brodu Streljko sukladno troškovniku i elaboratu potrebno je izvršiti najviše radova te se za radove na njemu planira osigurati još sredstava, a dugoročno natkriti i pramčani dio kako bi se smanjio utjecaj atmosferilija (trenutno je samo krma natkrivena).  

Kod ostalih plovila također će se izvesti nužni radovi sanacije, bojanja i čišćenja. Svakako po završetku radova biti će ugodno prošetati vanjskim postavom. Nedavno smo postavili klupe na šetnici u tom dijelu Tvrđave Gripe, interpretacijske ploče za eksponate o čemu je Morski.hr izvještavao, a slijedi i uređenje galerije oružja, doznajemo iz splitskog pomorskog muzeja.

D.G.