FOTO Pogledajte kakvim se gliserom prevoze hitni pacijenti s Brača: “Brod je u očajnom stanju, ovo je nedopustivo!”

SUPETAR – Gradonačelnica Supetra Ivana Marković više se puta žalila na katastrofalnu zdravstvenu situaciju na otoku Braču i u Supetru, pa je nakon upozorenja o nedostatku pedijatra i ginekologa te o stanju u tamošnjem Domu zdravlja, danas upozorila na što sliči gliser koji služi za prijevoz pacijenata i hitnih slučajeva u bolnicu u Split.

– “Suvremena čuda” našeg hitnog medicinskog prijevoza 21.-og stoljeća sa otoka Brača u bolnicu na kopno. Gliser je u potpunom raspadu, tehnički neispravan, opasan za posadu , putnike i ostale sudionike prometa, bez lera, navigacije, pa čak i običnih brisača. Sve se raspada. Kada pada kiša vozač gura glavu van kabine da vidi ispred sebe u nadi da neće slučajno udariti u drugi brod.

Danas unesrećenik iz Supetra nije imao čast da se preveze s ovim suvremenim prijevoznim sredstvom radi nemogućnosti prijevoza te je iz Supetra odvezen na 30 km udaljen brački aerodrom da bi ga se helikopterom prevezlo u Split. To se zove zlatni sat, štednja goriva i resursa!

Jedino što mogu je ponovo pisati i upozoravati da se stvari pokrenu na bolje jer svatko od nas se može naći u situaciji da mu život ovisi o tome kako brzo će doći do bolnice,koja je u našem slučaju na kopnu, uz veliko pitanje hoće li gliser raditi i koliko brzo će stići? Ono što je sigurno da svatko od nas treba imati siguran tretman dostojan čovjeka.

Foto: Facebook

Zahtijevamo ispravan i pristojan gliser za prijevoz bolesnika, medicinskog osoblja i posade te da nadležne inspekcije pregledaju da li plovilo zadovoljava tehničke uvjete.

Što radi SD Županija? Nema medicinskog osoblja, nema glisera, nema heliodroma…

Ovim putem hvala svima koji brinu i spašavaju unesrećene osobe i u ovim teškim uvjetima daju sve od sebe.

U Hrvatskoj godišnje umre 23000 ljudi od srčanih i moždanih udara, 300 u prometnim nesrećama i još 2700 bude ozbiljno ozlijeđeno. Medicinski “zlatni sat”, razdoblje od 60 minuta u kojih je potrebno dopremiti osobu u ustanovu koja će ga zbrinuti spašava živote!

Zato nam je neophodna hitna helikopterska medicinska služba i adekvatan prijevoz putnika bilo gliserom ili helikopterom.

Pogotovo na otocima koje gube doktore i kilometrima ili miljama udaljenim od bolnica – piše Marković koja je objavila i poruku s WhatsAppa.

Poruku najvjerojatnije šalje upravitelj plovila nekom od liječnika i moli ga da reagira.

“Doktore, brod je u očajnom stanju, molim vas da nazovete “ove” u Split i kažete im to. Ja ovakav brod neću vozit, pa lipo dobija otkaz, ovo je nedopustivo za vas kao doktora i mene kao skipera. Dogodit će se zlo, a na kraju ću ja odgovarati. Molim vas da me zaštitite”, stoji u poruci.

D.G.