FOTO Plenković na svečanom otvorenju konferencije ''3. Dani poljoprivrede, ribarstva i šumarstva"

PULA - Predsjednik Vlade pozvao je poljoprivrednike, na svečanom otvorenju 3. Dana poljoprivrede, ribarstva i šumarstva u Puli, da nastave sa svojim vrijednim i nezamjenjivim radom kako bi iskoristili sve svoje potencijale, razvijali proizvodnju i povećavali izvoz jer je hrana i prehrambena sigurnost u krizi važnija nego ikada.

Dodao je da su ovakvi dani prigoda da i cijela hrvatska javnost u  poseban fokus stavi poljoprivredu, ribarstvo i šumarstvo. Podsjetio je da je godinu obilježila dvostruka kriza, energetska i prehrambena, koje ju uzrokovala ruska agresija na Ukrajinu.

Dodao je da je hrvatska poljoprivreda, unatoč izazovima uzrokovanim ekstremnim vremenskim prilikama i elementarnim nepogodama pokazala otpornost i izdržljivost o čemu najbolje govore podaci za prošlu godinu u kojoj smo imali rast poljoprivredne proizvodnje za 13,3 posto i rast neto dodane vrijednosti na 35,7 posto.

Obećao je nastavak ulaganja u poljoprivredu, koja je strateška grana našeg gospodarstva te zalog budućnosti u pogledu dostupnosti i sigurnosti hrane te održivosti prehrambenog sustava.

Naveo je tri glavne sastavnice poljoprivredne politike. Prvo je država, kao o oslonac poljoprivrednom sektoru pred izazovima današnjice, zatim jačanje održivosti sektora i rast naše prehrambene samodostatnosti te, u konačnici, ostvarenje zajedničkih ciljeva nacionalnim mjerama, ali i preko europske poljoprivredne politike.

Osvrnuo se na energetsku krizu i nove geopolitičke okolnosti

Naveo je političku stabilnost, ravnomjerni regionalni razvoj i društvenu koheziju kao tri temeljna vladina cilja u ovom političkom trenutku.

Spomenuo je intervencionističke mjere koje je, radi ublažavanja posljedica pandemije i energetske krize, Vlada poduzimala u protekle dvije godine.

Podsjetio je da su ove godine donesena dva paketa mjera vrijedna 26 milijardi kuna, koja su uključivala i mjere za ratare, stočare i ribare te ostale dionike koji se bave proizvodnjom i preradom hrane.

- Naš jesenski paket za poljoprivredu je težak oko pola milijarde kuna, i to kroz potpore, zamrzavanje cijena i povećanje količine plavog dizela, i kroz ograničenje cijene struje i plina - kazao je, napomenuvši da je u ovom trenutku dizel jeftiniji za oko dvije kune nego bi bio da se slobodno formira na tržištu, a plavi dizel je još jeftiniji.

- Hrvatsko selo ključno je za proizvodnju kvalitetne i zdrave hrane iz domaćeg uzgoja radi veće prehrambene samodostatnosti zemlje, ali i radi povećanja našeg izvoza - poručio je Plenković, istaknuvši da je Hrvatska u Europskoj uniji prepoznata po kvaliteti proizvoda i po velikom broju zaštićenih lokalnih proizvoda.

- Imamo čak 35 poljoprivrednih proizvoda zaštićenih oznakom izvornosti na razini Europske unije, što nas kao najmlađu zemlju članicu svrstava na visoko sedmo mjesto u Europskoj uniji - naglasio je.

Plenković je poručio da je od početka mandata isplaćeno 35 milijardi kuna potpora poljoprivrednicima i ribarima, kako bi oni lakše pridonijeli ostvarenju cilja prehrambene proizvodnje.

Osvrnuo se i na očuvanje okoliša u kojem se hrana proizvodi, što je preduvjet za održivost poljoprivredne proizvodnje.

Poručio je da je u ovom trenutku na razini države u tijeku izgradnja 17 sustava navodnjavanja kojima će se omogućiti navodnjavanje na 7 tisuća hektara poljoprivredne površine, dodavši da će se o temi klimatskih promjena, koje najviše pogađaju upravo poljoprivredni sektor, razgovarati i na skorašnjoj konferenciji u Egiptu.

Govoreći o europskoj poljoprivrednoj politici, Plenković je kazao da su, dugoročno gledano, nužna dodatna ulaganja i strukturne mjere koje će povećati konkurentnost i produktivnost poljoprivrede.

Podsjetio je kako je ove godine donesena strategija poljoprivrede do 2030. kojom se želi ostvariti nekoliko ciljeva - smanjenje uporabe pesticida za 25 posto, povećanja udjela proizvodnje energije iz obnovljivih izvora za 15 posto kako bi se smanjila ovisnost o fosilnim gorivima, navodnjavanje dodatnih 25.000 hektara poljoprivrednih površina i povećanja za 40 posto udjela stanovništva u ruralnim područjima koje ima pristup temeljnoj infrastrukturi.

Što se tiče narednog razdoblja, Plenković je najavio da će se posvetiti jačanju položaja manjih i srednjih poljoprivrednika te razvoju osjetljivih poljoprivrednih sektora, a to znači da nam je važna generacijska obnova koja je ključna za opstanak i razvoj hrvatske poljoprivrede i hrvatskog sela.

Na kraju je čestitao dobitnicima 18 novih ugovora ukupne vrijednosti 90 milijuna kuna, naglasivši da će prisutni stručnjaci i Ministarstvo poljoprivrede dobiti korisne informacije za još prilagođenije mjere i stratešku politiku razvoja hrvatske poljoprivrede.

I.G.