FOTO Održani 15. Dani Korčulanskog maslinovog ulja - Svake godine sve je veći broj gostiju

VELA LUKA - U Veloj Luci od 7.- 9. rujna održani su 15. Dani Korčulanskog maslinovog ulja. Glavni organizator manifestacije Udruga maslinara Vela Luka slavi ove godine 20 godina od svog osnutka i 15 godina održavanja ove međunarodne manifestacije koju svake godine posjećuje sve veći broj gostiju.

Foto: Anđela Šćepanović

Ovogodišnji program započeo je Feštom od uja na kojoj su posjetitelji u centru Vele Luke uživali u gasto večeri s maslinovim uljem, dobroj glazbi, bogatoj ponudi lokalnih OPG-ova i tradicionalnoj slastici Lumbliji.

Po prvi put u okviru manifestacije održana je vođena degustacijska tura za goste pod nazivom "Mirisi i okusi Vele Luke" koju je organizirala TZO Vela Luka na kojoj su sudionici mogli kušati Korčulansko maslinovo ulje i ostale domaće proizvode u lokalnim kušaonicama.

Na međunarodnom susretu, kao  stručnom dijelu manifestacije, uz predstavnicu Hrvatske gospodarske komore i Udruženja maslinara iz Bara, Crne Gore, predavači iz Ministarstva poljoprivrede i gosti iz Slovenije obradili su zanimljive teme, od utjecaja klimatskih promjena na maslinu i maslinovo ulje do zaštićenih oznaka kvalitete.

Ovom je prilikom predsjednik udruge Ranko Surjan predstavio rad Udruge maslinara Vela Luka u proteklih 20 godina. Ovogodišnja manifestacija završila je u opuštenoj atmosferi s tradicionalnim izletom sudionika na otočić Proizd.

A.B.