FOTO Održan 22. Porečki Delfin, najveći plivački maraton na Jadranu

POREČ - U organizaciji Sportske zajednice Grada Poreča, Grada Poreča i Turističke zajednice Grada Poreča, u subotu 2. rujna održano je 22. izdanje najvećeg i najzabavnijeg plivačkog maratona na Jadranu, Porečkog Delfina.

Riječ je o mnogima omiljenom događanju koje spaja sport i pozitivno ozračje, nudi pregršt sadržaja za cijelu obitelj te okuplja plivače i ljubitelje morskih aktivnosti svih dobnih skupina. Na ovogodišnjem izdanju za jednu od tri plivačke dionice odlučilo se skoro 1.100 sudionika među kojima je najmlađa plivačica imala samo 4, a najstarija čak 89 godina.

Najbrojniji su i ove godine bili gosti iz Mađarske, zahvaljujući suradnji s mađarskim gradom Siofokom, s kojim je Poreč pobratimljen. Uz njih, svoje rekorde na maratonu su već tradicionalno obarali i brojni rekreativni plivači iz Hrvatske, Italije, Austrije, Njemačke i Slovenije. Povećan je bio i broj gostiju iz Slovačke, Rumunjske i SAD-a, a nije izostao ni velik interes Porečana.

Trasu od 1.500 metara za brončanu medalju isplivalo je 33% sudionika. Najbrži među njima bio je predstavnik Austrije kojem je za tu udaljenost trebalo 24 minute i 32 sekunde. Među ženama, ovu dionicu je najbrže isplivala predstavnica Italije, za 28 minuta i 27 sekundi.

Za plivanje na 3.000 metara i srebrnu medalju odlučilo se 16% plivača. Najbrži među njima bio je predstavnik Hrvatske koji je ostvario vrijeme od 45 minuta i 13 sekundi, dok je najbrža među plivačicama na ovoj dionici bila predstavnica Austrije koja ju je isplivala za 1 sat, 1 minutu i 43 sekunde.

Na veliko iznenađenje organizatora, najviše plivača, njih čak 51% ove se godine odlučilo plivati najdužu dionicu od čak 5.000 metara za zlatnu medalju. Najbolje vrijeme među njima imao je predstavnik Italije koji je ovu udaljenost prešao za samo 1 sat, 5 minuta i 38 sekundi, a  najbrža plivačica bila je predstavnica Kanade koja je 5.000 metara isplivala za 1 sat, 6 minuta i 57 sekundi.

Vremenski uvjeti u subotu bili su idealni i na kopnu i u moru, pa je zaista velik broj posjetitelja uživao u ugodnoj atmosferi i zabavnom programu na plaži Pical, a među njima i najstarija sudionica, Porečanka Mila Dimitrijević (88), koja je već šesti put otplivala Porečki Delfin.

Osim plivanja, bilo je tu i glazbe i ugostiteljske ponude, a zanimljiv je bio i vaterpolo turnir na kojem je pobjedu odnio vaterpolo klub Delfin iz Rovinja. Posjetitelji su mogli pratiti i demonstraciju vještina na SUP daskama, kao i besplatno koristiti „wibit“ vodeni park.

A.B.