FOTO Neobična magla okružila Korčulu

U Dalmaciji je jutros bila izražena temperaturna inverzija, odnosno pojave kada su viši predjeli topliji od onih nižih, što je dovelo do fotogenične, a i ne tako česte meteorološke pojave. Strujanjem toplog i vlažnog zraka iznad hladne podloge može nastati magla, koja se u meteorologiji naziva advekcijskom.

Topao i vlažan zrak koji struji iznad i dalje hladne morske površine u proljeće, hladi se u dodirom s njom, a ako se ohladi ispod temperature rosišta, dolazi do kondenzacije i pojave magle.

Foto: Denis Kaštelan

No ni to nije dovoljno da magla obavije naše otoke, pa i gradove. Ako strujanje toplog zraka osjećamo u obliku jakog vjetra (najčešće jugo), magla će se teško formirati i vjerojatnije će se uzdignuti u nisku slojevitu naoblaku, koja će se nadviti po okolnim brdima i planinama.

Povoljni uvjeti za advekcijsku maglu uključuju tišinu ili slab vjetar, eventualno do umjeren. Tada najčešće primijetimo najprije banak magle daleko nad otvorenim morem, koji se postupno približava, zatim zahvati otoke, a na kraju i obalno područje.

Ako vjetar u međuvremenu pojača, magla se uzdigne u nisku i slojevitu naoblaku. Tko je više puta pomnije promatrao ovakvu maglu, ponekad je mogao primijetiti kako se magla krajem dana počne razbijati duž obale, a zatim udaljavati prema moru okomito od obale. To se događa zato što se krajem dana, prilikom hlađenja kopna, mijenja dnevna cirkulacija zraka, zbog čega počinje puhati vrlo slab burin.

Foto: Denis Kaštelan

Razlika u temperaturi zraka pogodovala je ovoj pojavi diljem Dalmacije, a kako je to izgledalo na Korčuli, pokazuju fotografije koje je snimio Denis Kaštelan.

– Neobična pojava magle kroz kanal između Pelješca i Korčule. Zadnji put sam tako nešto vidio u Australiji zbog velikih razlika u temperaturi mora i zraka – kazuje nam naš suradnik.

Više o advekcijskoj magli možete pročitati niže u članku Daniela Pavlinovića.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO: ADVEKCIJSKA MAGLA – Evo kako nastaje ovaj fotogeničan fenomen!