FOTO Neobičan prirodni fenomen iznad Splita

SPLIT - Predzadnji dan 2023. godine protekao je u znaku natprosječne topline. U najtoplijem dijelu dana temperature su bile od 8 do 16 stupnjeva Celzijusa, koliko je zabilježeno ponegdje uz obalu i na otocima.

Izmjenjivala su se sunčana i oblačna razdoblja, a uglavnom je na sjevernom Jadranu i u sjevernoj Dalmaciji povremeno bilo slabe kiše.

U kasnim večernjim satima na Kozjaku se mogao uočiti zanimljiv prirodni fenomen - prelijevanje magla preko planinskog grebena prema jugu. Kako je sve bilo osvijetljeno mjesečinom, prizor je predivan, piše Dalmacija danas.

Radi se o strujanju hladnije zračne mase prema moru, ali se u procesu spuštanja zraka on ujedno isušuje pa "planinska kapa" nestaje na svom putu prema južnim padinama planine.

Ovako je izgledalo prelijevanje magla iz Zagore preko Kliške tvrđave prema jugu.

A kakvo nas vrijeme čeka u novogodišnjoj noći, pročitajte u članku niže:

Novogodišnja noć iznadprosječno topla s južinom, a ponegdje i kišom
Iznadprosječno toplo te od sredine dana u većini krajeva i razmjerno vjetrovito, obilježit će i novogodišnju noć. Uz dodatak južine, a ponegdje i kiše, vrijeme bi moglo pokvariti dojam na dočeku Nove 2024. godine. Promjenljivo, ponegdje i pretežno oblačno, osobito na zapadu zemlje, a mjestimične kiše bit će ponaprije na

D.G.