FOTO Morski lav Edi u zagrebačkom Zoološkom vrtu oduševljen došljakinjom Pamelom

ZAGREB - U nastambi kalifornijskih morskih lavova u Zoološkom vrtu Grada Zagreba razvija se nježno prijateljstvo između starosjedioca Edija i došljakinje Pamele.

Pamela je rođena 2008. godine u Gelsenkirchenu u Njemačkoj, a od 2015. je živjela u nizozemskom Emmenu. Edi je na svijet došao 2019. godine.

- Njihov prvi susret prošao je iznad svih naših očekivanja! Edi je bio u unutarnjoj nastambi dok je Pamela uživala u plivanju vanjskim bazenom. Kad su se susreli, onjušili su se i počeli se družiti. Budući da je Edi nakon što mu se sestra Luce odselila u Škotsku, dva mjeseca živio sam, unutarnju je nastambu doživljavao kao momački stan i na prvu je zazirao od puštanja Pamele u svoju 'gajbu', no ona je asertivna dama, pa je brzo dobila ono što je željela. Edi sada uživa u njezinoj blizini. Između njih je dobna razlika od 11 godina, no ona ne bi trebala biti prepreka u razvoju njihova odnosa. Pamela je u najboljim godinama, a Edi spolno sazrijeva. Ako će si odgovarati kao par, za nekoliko bismo godina mogli očekivati njihove potomke - kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta Grada Zagreba.

Djelatnike Vrta Pamela je oduševila svojim ponašanjem i znanjem.

- Zdrava je i dobrog karaktera, lijepo je reagirala na novu nastambu i nove ljude. Iako je iza nje bio dug put iz Nizozemske, odmah je bila spremna na suradnju s nama. Pokazala nam je što je sve u Emmenu radila na treninzima. S morskim se lavovima najviše rade medicinski treninzi. Naime, važno je da im možemo obavljati preglede peraja i usta te da nam dopuštaju dodir pri pregledu kože. Uputama na hrvatskom jeziku tek je učimo, no odaziva se na svoje ime i dobro raspoznaje neverbalne znakove koje joj dajemo. Kako bi joj ovdje bilo što ugodnije, njezin jelovnik usklađujemo s Edijevim. On je najčešće jeo osliće i papaline, a zbog Pamele mu je na jelovnik stigla i skuša - rekla je Elena Račevska, timariteljica u Zoološkom vrtu Grada Zagreba.

Edija i Pamelu lako je razlikovati. Ona je svjetlije i crvenkastije dlake.

Posjetitelji ih mogu vidjeti kako se većinu dana igraju te plivaju vanjskim bazenom, a dok ne dođete do zagrebačkog zoološkog, pogledajte kako koliko su neodoljivi u galeriji fotografija.

Zoološki vrt Grada Zagreba svakodnevno je otvoren od 9 do 17, a ulazak u Vrt je moguć do 16 sati kada se zatvaraju blagajne.

I.B.