FOTO Mjesec i pol dana nasukanu jedrilicu u najljepšoj mljetskoj uvali nitko ne dira

MLJET – Ekološki aktivist i fotograf Romeo Ibrišević nakon niza uspješnih akcija čišćenja okoliša, u kojima se takoreći specijalizirao na vađenje olupina, svratio je do omiljenog mu otoka Mljeta, gdje se načuditi nije mogao napuštenoj jedrilici koja već tjednima stoji nasukana, a da nitko ne zna – tko bi je trebao odsukati…

– Nakon više od dugih  mjesec i po dana, nakon baš svih napora stanovnika i predstavnika Mjesnog odbora Saplunara g. Ivo Pitarević, najljepše uvale na Mljetu, zaštićenog krajolika pod nadzorom Javne ustanove Nacionalni park i Stručne te Nadzorne službe NP Mljet kao i Općine Mljet i njenog komunalnog redara (Antonija Nusskern Lazo) i Komunalnog poduzeća Mljet, Lučke kapetanije, mljetski stanovnici i turisti, posjetitelji planinari, ekolozi,… ponavljamo još jednom – nema odgovora ni postupanja – priča nam iznervirani Romeo Ibrišević.

Ivo Pitarević – Foto: Romeo Ibrišević

– Dakle, sve je učinjeno od temelja ovog društva, ali nema spoznaja! Što se čeka vadimo, nosimo, …ali…! Koje su adrese i odgovori vlasnika broda? Koji su troškovi nelegalnog priveza broda, vađenja broda, rada svih nadređenih, moguća stanja i posljedice…..? Ima li tu sumnji i nejasnoća oko svega i sviju u ovoj nesretnoj situaciji. Ima li samo štete, isplativosti a daj Bože i koristi? Pitanja se množe, priče, tračevi, sumnje, traju, jačaju, stvaraju lošu atmosferu, ali ništa nova (Oliver Dragojević) pjesma i pisma, nam samo preostaje. i na početku i na kraju – Nikom ništa – poručuje.

Foto: Romeo Ibrišević

– Vjetrovi, valovi, morske struje doniješe po ne znam koji put u proteklih recimo 30 godina stiropor, gumu, plastiku, drvo svih vrsta i formi, struktura, funkcija, sadržaja…i nikom ništa. A vitar puše, nek samo puše. Vjetar je razbio i prateću barku jedrilice…!

Foto: Romeo Ibrišević

Mali milijun pitanja u srcu lijepe, zaštićene prirode koja postaje neodrživi okoliš….! Očigledno priča nije prosta već prosto proširena. To je negdje oko pluskvamperfetka…!

Foto: Romeo Ibrišević

Zore sviću, noći padaju, turisti dolaze. Zna se što bi bilo sa krivo parkiranim vozilom na nekoj površini, sa olupinom mog automobila a na moru i kraju pitanja i dileme….?Tko je vlasnik, koji su pravni aspekti i pravni statusi problema? Koji su financijski i materijalno-tehnički aspekti sanacije,…? Tko je dirigent a tko prva violina i truba orkestra koji brine….? U asortimanima prirodnih vrijednosti i društvene valorizacije vlasnika, vladara, poduzetnika i poslodavca samo stanodavac zna na čemu je… Nastavlja se…? Pa se pitam ima li kraja, ima li kraja…! – poručuje Ibrišević.

D.G.