FOTO: KOLOVARE Uređuje se najveća zadarska plaža – Ovako će izgledati

ZADAR – Gradonačelnik Zadra, Branko Dukić sa suradnicima i projektantom studije uređenja plaže Kolovare, Perom Marušićem, predstavio je danas  javnosti plan uređenja plaže Kolovare. To je najveća gradska plaža, koja zahtijeva sustavno uređenje u cijeloj svojoj dužini od preko kilometra. U tijeku su radovi na uređenju 1. faze koji su započeli u studenom i planiraju se zgotoviti do svibnja.

– Plaže u Gradu Zadru bile su jedan od prioriteta uređenja jer ih bilo premalo i nisu bile adekvatno uređene. Zbog toga smo krenuli aktivno u uređenje gradskih plaža. Do sada su uređeni Punta Bajlo,  Puntamika i Marex, a u tijeku su radovi na uređenju plaže u Diklu i ova I. faza plaže Kolovare. Kolovare su naš najveći i najzahtjevniji projekt i njihovo uređenje će se odvijati u nekoliko faza. Želimo u budućnosti urediti Kolovare kao javnu plažu, dostupnu svim građanima bez naplate, i za to je u tijeku priprema projekata za naredne faze – istaknuo je Branko Dukić.

Foto: Grad Zadar

Arhitekt Pero Marušić predstavio je idejnu studiju uređenja cijele plaže Kolovare, naglasivši kako je ona nastala neplanski, odlaganjem šute od ruševina nakon Drugog svjetskog rata i nikada nije sustavno uređivana. Ova I. faza u koju se krenulo je bila građevinski najmanje zahtjevna, i do ljeta bi će građani dobiti uređeni dio kupališta.

Njeno uređenje vrijedno je 2 milijuna i 205 tisuća kuna i  zajednički se financira sredstvima Grada Zadra i Ministarstva turizma i sporta, kroz projekt Jačanja javne turističke infrastrukture i konkurentnosti Grada Zadra i Zadarske županije (ministarstvo sudjeluje sa 560 tisuća kuna).

Foto: Grad Zadar

Ono obuhvaća sanaciju i uređenje obalnog zida, popločanje kupališta i sunčališta, te postavljanje javne rasvjete. I ostale faze će se nastojati financirati po ovom modelu, naglasio je Ante Ćurković, v.d. pročelnika za EU fondove.

Foto: Grad Zadar

– Kako je projektom obuhvaćen samo uski obalni pojas, u nastavku plaže treba urediti i šetnicu i hortikulturu, što će preuzeti UO za komunalne djelatnosti, odmah po završetku ovih građevinskih zahvata, rekao je pročelnik Robertino Dujela.

Foto: Grad Zadar

Istovremeno, Upravni odjel za gospodarenje gradskom imovinom pokrenuo je, po riječima pročelnika Tomislava Korone, proces rušenja i uklanjanja ilegalnih objekata kako bi se moglo ići u koncesioniranje tog dijela plaže i ostvariti njegovu javnu funkciju dostupnu građanima.

D.G.