FOTO Kod sjevernog ulaza u Dardanele sudarila se dva bulkera

Još uvijek traje istraga oko sudara dvaju bulkera koji se dogodio u subotu ujutro u blizini sjevernog ulaza u tjesnac Dardanele u Mramornom moru. Oba teretnjaka teže su oštećena, nitko na sreću nije ozlijeđen.

Sudar brodova dogodio se u subotu rano ujutro. Brod za rasuti teret BC Vanessa, nosivosti 30 000 dwt udario je u središnji dio drugog bulkera Benitamou nosivosti 200 000 dwt, uzrokujući ozbiljnu štetu na oba broda.

Brodovi su plovili prema sidrištu kod Galipolja, a do sudara je došlo zbog izrazito guste magle, stoji u izvješću o nesreći. Na mjesto događaja poslana su tri tegljača i pomoćni brodovi, a sreća u nesreći je što nitko nije poginuo niti je došlo do izlijevanja nafte u more, piše Offshore Energy.

Gotovo 300 metara dug bulker Benitamou, koji plovi pod panamskom zastavom, prevozio je lijevano željezo za Kinu kada je došlo do sudara u kojem mu je ozbiljno oštećen pramac.

Teretnjak BC Vanessa, dug 172 metra, plovi pod zastavom Barbadosa, a u trenutku sudara prevozio je pšenicu iz Bugarske do Egipta, pretrpivši znatna oštećenja i proboj mora u trup broda.

Oba broda proći će temeljitu ronilačku inspekciju, a trenutačno se nalaze na sidrištu u sigurnoj zoni.

J.K.