FOTO Izložba "Mukoše – mjesto doticaja svjetova" prikazuje važnost ovog izuzetnog šibenskog lokaliteta

ZAGREB - Povodom Dana Instituta za arheologiju u Zagrebu i proslave njegove 60. obljetnice osnutka u Zagrebu je održana svečanost. U programu obilježavanja sudjelovali su i ravnatelj Muzeja grada Šibenika Željko Krnčević te djelatnici muzeja koji od samih početaka rada Instituta surađuju s kolegama.

Suradnja Muzeja i Instituta započela je od istraživanja na Danilu, pa do najnovijih u Gorišu na lokalitetu Mukoše, ali i onih na Danilu u koja se uključio i Institut za arheologiju iz Varšave. Suradnja je uz ostalo rezultirala već jednom izložbom „Vlakom prema jugu“, o počecima arheoloških istraživanja na Danilu i Murteru.

Zahvaljujući daljnjoj suradnji, upravo je postavljena izložba „Mukoše – mjesto doticaja svjetova“, koja prikazuje rezultate dosadašnjih istraživanja na tom izuzetnom lokalitetu, s naznakama za daljnje aktivnosti i planove. Na banerima su prikazane cjeline – smještaj, dosadašnje spoznaje o arheološkim lokalitetima u okolici Goriša, crtice o kasnosrednjovjekovnom stanovništvu, povijest istraživanja, rezultati osteoloških analiza, opis dosad pronađenog i planovi za daljnja istraživanja. Izložbu prati i deplijan.

Organizatori su Institut za arheologiju i Muzej grada Šibenika, autori Juraj Belaj i Željko Krnčević, koordinatorica Kristina Turkalj, a autori tekstova Juraj Belaj, Kristijan Juran, Tea Kokotović, Željko Krnčević i Emil Podrug. Veliki doprinos izložbi dao je ravnatelj Marko Dizdar. U Muzeju su sigurni da će planirana istraživanja pokazati da kako se radi o izuzetnom lokalitetu koji će se svakako uklopiti u kulturno povijesnu i turističku ponudu.

Izložba će se moći razgledati u veljači i ožujku u Zvonimirovoj 6, a izložba Vlakom prema jugu će se ovog proljeća postaviti u Vinkovcima.

U okviru proslave Željko Krnčević je dobio priznanje Instituta za suradnju, na kojoj se prigodnim riječima zahvalio i obratio skupu prisjetivši se i kolega Gunjače, Brusića, Pedišića i Menđušića, koji od samih početaka surađivali s Institutom, ali izrazio je i zadovoljstvo što i mlađe kolege, Brajković i Podrug, s istim žarom nastavljaju suradnju.

Proslavi je bio nazočan veliki broj kolegica i kolega iz svih zagrebačkih arheoloških institucija, bivši ravnatelji gospođa Aleksandra Faber i akademik Željko Tomičić, a prigodnim riječima su se obratili ravnatelj Marko Dizdar i predsjednik Upravnog vijeća Jure Zovko.

I.G.