FOTO Građani zabrinuti zbog mehanizacije u moru između Srime i Jadrije, no ovo je dobro za šibenske otoke!

SRIMA - Mnogi građani šibenskog i vodičkog područja izrazili su ovih dana zabrinutost zbog pojave bagera, nasipanja pomorskog dobra i rušenja starih suhozida i mulova još iz doba Austro-ugarske.

Čitatelji kažu da se posljednjih dana usred ničega između Srime i Jadrije pojavila teška mehanizacija. Nekoliko bagera i kamiona, a neki čak strahuju da se devastira pomorsko dobro, i gradi novi hotelski kompleks.

No sve te sumnje razbio je službeni odgovor kojeg smo dobili iz šibenske tvrtke Vodovod i odvodnja d.o.o. Pitali smo ih o kakvom se projektu radi i zamolili za više detalja.

Gradi se vodovod za Prvić, Obonjan, Kaprije i Žirje

- Željeli bismo Vas informirati budući da je Vodovod i odvodnja d.o.o. Šibenik nosilac projekta, da se radi o izgradnji podmorskih vodoopskrbnih cjevovoda za otoke Prvić, Obonjan, Kaprije i Žirje.

Projekt se sastoji od tri faze za koje su ishođene pravomoćne građevinske dozvole i za koje su potpisani koncesijski ugovori sa Županijom Šibensko-kninskom.

Također o svim radovima je upoznata i Lučka kapetanija Šibenik sa kojima se koordinira sve što se tiče odvijanja pomorskog prometa.

Nasip koji se trenutno izvodi je privremenog karaktera i služi samo za potrebe iskopa kanala i postavljanja cjevovoda u priobalnom dijelu gdje zbog male dubine mora nije moguće organizirat izvođenje radova brodovima. Sav nasip će nakon postavljanja cjevovoda biti izvađen iz mora i deponiran na trajnu deponiju.

U prilogu Vam dostavljam izvadak iz glavnog projekta gdje je vidljiva trasa projekta - stoji u ljubaznom odgovoru iz ove šibenske tvrke.

Jurica Gašpar