FOTO: Evo kako Australci rješavaju ilegalno ribarenje u zaštićenim vodama

Kako bi suzbili ilegalni ribolov u zaštićenim morskim staništima uz sjevernu obalu zapadne Australije, australske granične snage presreću ilegalne ribarice, a sve češće ih i uništavaju.

Tjednima su trajali prosvjedi australskih turoperatera zbog indonezijskih ribarskih brodova koji su u zaštićenom pojasu australske obale ilegalno lovili ribu. Riječ je o zaštićenom području koje se nalazi 160 nautičkih milja udaljen od kopna, a koje obuhvaća 3 netaknuta koraljna atola koji su među popularnijim destinacijama za rekreativne ronioce.

Foto: Ilegalni ulov/Facebook/Australian Fisheries Management Authority

U navedeno područje nedavno su počeli stizati ribari s najjužnijih indonezijskih otoka koji su od australskih atola udaljeni svega 450 nautičkih milja. Indonezijski ribari počeli su stizati čak u grupama pa je u jednom trenutku izbrojano čak 7 indonezijskih ribarica koji su došli ribariti u područje gdje je to strogo zabranjeno, piše The Maritime Executive.

Prema podacima australske Uprave za ribarstvo, u periodu od srpnja do listopada ove godine duž sjeverne obale Australije u ilegalnom ribolovu uhvaćen je 101 indonezijski brod, od čega ih je 15 uništeno na licu mjesta. Nažalost, niti jedan indonezijski ribar nije uhićen pa se praksa izlova u zaštićenom području nastavila.

Foto: Ilegalne indonezijske ribarice/Facebook/Australian Fisheries Management Authority

Australske granične snage su u prošlotjednoj trodnevnoj akciji u blizini zaštićenog područja Rowley Shoals presreli 16 ilegalnih ribarskih brodova, od čega ih 13 protjerano dok su 3 broda zaplijenjena, odvučena iz zaštićene zone i spaljena.

– Naša poruka svima koji se odluče na ribolov u zaštićenom području – sigurno ćemo vas presresti, izgubit ćete sav ulov, a vrlo vjerojatno i svoj brod. Zaplijena ribolovnog alata i plovila podsjetnik je svima koji planiraju koristiti australske morske resurse. Imamo nultu toleranciju prema takvima – poručuju iz australske Uprave za ribarstvo.

J.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Ovako se Indonežani rješavaju ilegalnog ribolova