FOTO Ekološka katastrofa u špilji pokraj Biokova – smeće bacali domaći ljudi

Speleolozi iz volonterske inicijative Čisto podzemlje naletjeli su na šokantan prizor u špilji Gaćina jama u zaleđu Biokova kod Zagvozda. Gomila svježe bačenog otpada u krškom području. Tko je to učinio? Domaći ljudi, naravno.

Speleolozi okupljeni u volontersku inicijativu Čisto podzemlje vrijedno i vjerno čiste krške špilje, koje su lokalnim stanovnicima godinama bila mjesta u koja su bacali sav otpad koji im padne na pamet – od istrošenih baterija, plastičnih kanti, šute do životinjskih lešina.

Foto: Facebook/Osmica Karlovac

Teško da oni koji godinama čine ovakve ekocide razmišljaju da bacanje otpada na krškom terenu nije najpametnija opcija, osobito zbog podzemnih voda koje na koncu završe i u njihovim želucima, kao i u želucima njihove djece.

Teško je zamisliti što se događa u ljudskoj glavi da dođe na ideju svojim otpadom ugrožavati život drugih ljudi.

Prema informacijama speleologa samo u okolici Splita nalaze se 103 lokacije prepune raznog otpada. Smeće u Gaćinoj jami potpuno je svježe, kažu vrijedni volonteri.

Foto: Facebook/Čisto podzemlje

– Lokalni ljudi uspjeli su ubaciti preko 100 kubika kućanskog otpada, strvina, krupnog i građevinskog otpada, lijekova, kemikalija i pesticida. Smeće smo dosad vidjeli samo mi speleolozi, jer – okolica ulaza je čista kao suza… a u podzemlju horor film – napisali su na svojoj Facebook stranici speleolozi koji, ponavljamo, besplatno čiste krške terene od tuđeg opasnog otpada.

Foto: Facebook/Osmica Karlovac

Nadamo se da će odgovorne osobe, koliko god ih bilo, kazneno odgovarati za ovu sramotu.

K.B.