FOTO Četrnaest brodova na startu Cro Melges24 Cupa u Biogradu, u vodstvu domaća posada

BIOGRAD NA MORU – Tri održana jedrenja i dominacija domaće Panjić obilježile su prvi dan regate CRO Melges Cupa koja se održava u Biogradu uz domaćinstvo Jedriličarskog kluba Briva.

Na drugoj postaji najjače hrvatske regatne serije startalo je 14 brodova uz brojna eminentna imena hrvatskog jedrenja, sadašnjih i bivših olimpijaca, osvajača svjetskih i europskih medalja poput Mihovila Fantele, Ivana Kljakovića Gašpića, Karla Kureta, Tomislava Bašića….

Foto: CRO Melges 24

Panjić s kormilarom Lukom Šangulinom je već na regati u Dubrovniku pokazao kako je trenutačno mjerilo vrijednosti, a njihova se dominacija nastavila i na domaćem terenu u Biogradu. U tri održana jedrenja upisali su dva prva i jedno drugo mjesto.

– Imali smo vrhunski dan. Gušt je jedriti uz ovakva imena. Na papiru izgleda kako dominiramo, ali na moru smo se borili kao lavovi za svaki bod – ispričao je član Panjića Tomislav Bašić.

Foto: CRO Melges 24

One design klasa Melges 24 u posljednjih je godinu dana najljepša priča hrvatskog jedrenja. Flota u kojoj je trenutačno 21 brod spada među najbrojnije na svijetu, a regate su zbog svoje zanimljivosti i sjajne konkurencije već dobile nadimak jedriličarska Liga prvaka. Koliko je klasa jaka možda najbolje govori podatak kako u hrvatskom Melgesu trenutačno jedre olimpijski pobjednik, dvostruki osvajač olimpijskog srebra, osvajači 14 medalja sa svjetskih prvenstava olimpijskih klasa te osvajači 25 medalja s europskih prvenstava olimpijskih klasa.

Biograd je mjesto odakle je krenula priča o Melgesu premijernom regatom koja je održana u travnju 2021.

– Melges je trenutačno najzvučniji projekt u hrvatskom jedrenju, a mislim kako će u idućih nekoliko godina klasa još rasti. Veseli me što se u njemu okupilo gotovo sve najbolje iz našeg sporta, ali isto tako u regatama guštaju i brojni amateri jer su brodovi zabavni i konkurentni – ispričao je Luka Šangulin koji je s posadom Panjića aktualni pobjednik CRO Melges 24 Cupa i pobjednik prve ovogodišnje regate u Dubrovniku.

Foto: CRO Melges 24

CRO Melges24 Cup jedri se uz partnerstvo specijalne bolnice Medico, Sailing Pointa i One Sailsa.

Rezultati nakon prvog dana (3 održana jedrenja): 1. Panjić 4, 2. Point One 12, 3. Mataran 24 16, 4. Cro-a-Sail 17, 5. Tutta Forza 20, 6. Universitas Nova 21, 7. Cezibordo 21, 8. Yikes 26, 9. Obi-Wan 26, 10. Joyrunner 28, 11. Blue Label 30., 12. Iggy 30, 13. Amor Wave 31, 14. Palmina 40.

I.B.