FOTO Češki ronilac na dah, u zaleđenom švicarskom jezeru zaronio na rekordnu dubinu

David Vencl bavi se slobodnim ronjenjem i sportaš je koji uživa u ekstremnim sportovima. U utorak je uspješno izronio iz zaleđenog švicarskog jezera Sils nakon zarona na dubinu od 52,1 metara u roku od minute i 54 sekunde bez ronilačkog odijela, donodi Reuters.

Češki ronilac, inače četrdesetogodišnjak, 2021. godine je oborio Guinnessov svjetski rekord u slobodnom ronjenju ispod leda na češkome jezeru Lahost.

Tad je uspio zaroniti i prijeći udaljenost od 80,9 metara u vremenu od 1.35 minuta bez odijela ili plivačke kape. Na glavi je smio imati samo ronilačku masku.

Vencl je ovaj put zaronio kroz rupu u ledu, a pri izronu je izvukao naljepnicu s dubine veće od 50 metara kako bi dokazao da je ostvario podvig.

Ispljunuo je malo krvi, odmorio se samo minutu i potom otvorio bocu šampanjca. Liječnici su, nakon pregleda u lokalnoj bolnici potvrdili da nije riječ ni o čemu ozbiljnome.  

Za ovaj zaron, u jezeru temperature između 1 i 4 Celzijeva stupnja trebala mu je minuta i 54 sekunde, rekao je njegov promotor Pavel Kalous, dodavši da je to nešto sporije od očekivanog.

- Uživao je, ali priznaje da je bio malo nervozniji nego inače i imao je nekih problema s disanjem - rekao je Reutersu Kalous.

- Nema mu ništa teško biti u hladnoj vodi... Nedostatak kisika je nešto normalno za njega. Ali to je bilo potpuno drugačije jer je stvarno teško raditi s pritiskom u ušima u hladnoj vodi - dodao je, prenosi CNN.

A.B.