FOTO Brodovima HRM dopremljena američka vozila i oprema za vježbu “Immediate Response 23”

U sklopu priprema za međunarodnu vojnu vježbu “Immediate Response 23” u luku “Gaženica” u Zadru uplovila su dva broda Hrvatske ratne mornarice DBM-81 “Cetina” i DBM-82 “Krka” s američkim vojnim vozilima.

U sklopu priprema za međunarodnu vojnu vježbu “Immediate Response 23”, u srijedu 17. svibnja 2023. u luku “Gaženica” u Zadru uplovila su dva broda Hrvatske ratne mornarice DBM-81 “Cetina” i DBM-82 “Krka” s američkim vojnim vozilima i opremom za potrebe provedbe vježbe.

Američka vozila i oprema prevezena su iz crnogorske luke Bar. Nakon dolaska u zadarsku luku vozila su popunjena gorivom te tijekom dana dopremljena u vojarnu “Josip Jović” u Udbini. Vozilima su upravljali pripadnici Hrvatske kopnene vojske.

“Immediate Response 23” jedna je od međunarodnih vojnih vježbi u okviru skupa vježbi “Defender 23”, koje provodi Američko zapovjedništvo kopnene vojske za Europu i Afriku (USAREUR-AF), s ciljem razvoja interoperabilnosti, prihvata i uvođenja savezničkih snaga u područje operacije, uspostavljanja sigurnog sustava zapovijedanja i nadzora te obavještajne potpore saveznika i partnera.

Zapovjednik DBM-82 “Krka”, kapetan korvete Kristoforo Bedrina, izjavio je kako su ih tijekom plovidbe iz Bara pratili izrazito nepovoljni vremenski uvjeti, ali usprkos tome pripadnici HRM-a bili su spremni jer se cijelo vrijeme obučavaju za provedbu ovakvih zadaća.

Pripadnik bojne “Vukovi” GMBR narednik Damir Župan istaknuo je kako se s upravljanjem američkim vozilima HMMWV susretao i ranije. Naime, narednik Župan prošao je obuku za vozača tog vozila u Središtu za obuku, doktrinu i logistiku u Požegi, a potom upravljao istima tijekom provedbi raznih međunarodnih vježbi te za vrijeme sudjelovanja u misiji u Afganistanu.

U Republici Hrvatskoj međunarodna vojna vježba “Immediate Response 23” provodit će se od 22. svibnja do 2. lipnja 2023. u vojarni “Josip Jović” Udbina i na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” Slunj.

A.B.