FOTO Američka mornarica zaplijenila više od 2 tisuće Kalašnjikova s broda u Omanskom zaljevu

Više od 2.000 komada jurišnih pušaka AK-47 zaplijenjeno je od strane Američke mornarice, i to s ribarskog broda u međunarodnim vodama u Omanskom zaljevu. To je treća takva zapljena oružja u dva mjeseca.

Oružje je zaplijenio tim američke mornarice patrolnog obalnog broda USS Chinook (PC 9), uz potporu USS Monsoona (PC 4) i razarača USS The Sullivans (DDG 68). Posada presretnutog broda, koji je plovio rutom koja se koristi za krijumčarenje nedozvoljenog tereta u Jemen, sastojala se od šest jemenskih državljana, prenosi gCaptain.

Ukupno je zaplijenjeno 2.116 komada AK-47.

U posljednja dva mjeseca, još dva ribarska broda presretnuta su u Omanskom zaljevu u pokušaju krijumčarenja oružja iz Irana u Jemen. U tim akcijama zaplijenjeno je više od milijun komada streljiva, kao i dijelova i pogonskih goriva za rakete, više od 70 tona amonijevog perklorata (snažnog oksidansa koji se obično koristi za izradu goriva za rakete i projektile) te 100 tona tona gnojiva uree, prenosi Pomorac.hr

Izravna ili neizravna opskrba, prodaja i prijenos oružja Hutijima krši Rezoluciju 2216 Vijeća sigurnosti UN-a i međunarodno pravo.

Američka mornarica priopćila je da je u tijeku tegljenje ribarskog broda i repatrijacija posade.

I.G.