FISH CLASH Ribe Jadrana imaju karte

Jadransko more dom je 400 ribljih vrsta i podvrsta, a većina nas zna ih nabrojati tek nekolicinu. Sada imate  priliku naučiti više o njima. Zahvaljujući entuzijazmu sedam prijatelja, ribe Jadrana dobile su igru kartama  koja igračice i igrače pretvara u vrsne poznavatelje Jadranskog podmorja.

Sve je počelo kao dječja želja,  pojašnjava Matija Popović, jedan od autora igre „Fish Clash“:

- Moji sinovi su veliki ljubitelji prirode, stalno donose kukce doma, a stariji sin Vid obožava i karte, pa je  predložio ovu igru! Kad sam to rekao prijateljima, brzo smo se bacili na posao. U procesu stvaranja prvo  smo kreirali prototip – doslovno smo sami izrezivali prvih 30 primjeraka karata i poklonili ih svojim klincima  za Božić. Kad smo vidjeli oduševljenje odlučili smo se baciti u ovu avanturu.

Svi sudionici avanture su zaposleni, pa je ostvarenje ideje trebalo uložiti puno slobodnog vremena, a  ključna je bila pomoć prijatelja biologa dr. sc. Mateja Falera.

- Riblji fond Jadranskog mora raspolaže  ozbiljnim bogatstvom, a ribe koje će ući u špil odabrao sam vodeći se temom očuvanja ribljeg fonda, jer je čak 25 % vrsta ugroženo - zbog čega smo u igru uvrstili i posebne kategorije.“

Odabrane ribe valjalo je ilustrirati, a u tome je svoje prste imao dizajner Ivan Marečić, također prijatelj.  Karte su u potpunosti hrvatski proizvod, od ideje, preko dizajna do tiska.

- Svatko od nas ima različita iskustva i vještine i savršeno smo se nadopunjavali i uživali u procesu stvaranja  igre. Za nas je najveći uspjeh to što je igra unatoč našim privatnim i poslovnim obvezama uopće ugledala  svjetlo dana i što smo se u procesu stvaranja družili, dobro zabavljali i uključili cijele obitelji. Pozitivne  reakcije naših prijatelja, klinaca i partnera ono su čemu smo se samo mogli nadati - kaže jedan od autora  igre, Ivan Franić.

Ljubav prema moru koju potvrđuju zajedničkim ljetovanjima, ronjenjem i aktivnim odmorom s obiteljima  dovela ih je do igre uz pomoć koje su uspjeli naći efikasno rješenje za zadržavanje dječje pažnje daleko od  ekrana, a uz to zajedno s njima – nešto lijepo naučiti.

O IGRI:

Edukativna igra „Fish Clash“ sastavljena je od 36 karata, a svaka predstavlja jednu riblju vrstu iz Jadranskog mora.  Svaka karta sadrži podatke o ribi koju predstavlja: maksimalnu dužinu, težinu i dubinu na kojoj se zadržava, položaj u  hranidbenom lancu, te dvije kategorije posvećene očuvanju Jadranskog podmorja: IUCN kategoriju ugroženosti i  učestalost.

Pravila igre osmislili su i testirali u suradnji s djecom s ciljem da se igranje omogući svim generacijama. Igru može igrati  2 - 6 igrača, a traje cca 15 minuta. Igrači se natječu uspoređujući 6 kategorija i 4 supermoći. Pobjednik je onaj koji  skupi najviše karata.

Fish Clash špil je dostupan na hrvatskom i engleskom jeziku, kažu autori.

I.B.