FINSKA - S radom počeo najveći europski nuklearni reaktor

HELSINKI - Nuklearni reaktor Olkiluoto 3 krenuo je u redovnu proizvodnju u nedjelju, 16. travnja, nekoliko sati nakon što je Njemačka završila svoju eru nuklearne energije.

Očekuje se da će Olkiluoto 3, koji sada proizvodi oko 14 posto električne energije u zemlji, ostati operativan barem sljedećih 60 godina. Njemačka je pak u subotu službeno okončala desetljeća korištenja nuklearne energije isključivanjem posljednja tri nuklearna reaktora.

Postupno ukidanje nuklearne energije ubrzala je bivša njemačka kancelarka Angela Merkel 2011. godine nakon nesreće u nuklearnoj elektrani Fukushima u Japanu, prenosi Le Monde.

U Finskoj je u međuvremenu Europski tlačni reaktor (EPR) pušten u redoviti pogon - otprilike 18 godina nakon početka izgradnje reaktora i 14 godina nakon što je prvotno planirano da krene u komercijalnu proizvodnju.

Nakon što je prvi put postigao punu snagu u rujnu prošle godine, trebao je ući u komercijalnu proizvodnju u prosincu, ali je nekoliko puta tijekom faze testiranja početak odgođen.

Anketa iz svibnja 2022. pokazala da 60 posto Finaca podržava nuklearnu energiju.

B.K.