FINSKA ODLUČILA: “Želimo ući u NATO, bez odgađanja!”

Finski predsjednik Sauli Niinisto i premijerka Sanna Marin izjavili su u četvrtak da će ta zemlja podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u “bez odgađanja”.

Ova objava najjači je znak do sada da će Finska podnijeti službeni zahtjev za članstvo u NATO-u. Članstvo bi bilo povijesno za nordijsku zemlju, koja je vodila desetljećima dugu politiku vojne neutralnosti.

– Finska mora podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u bez odgađanja – čelnici su rekli u zajedničkom priopćenju, dodajući kako se nadaju da će “nacionalni koraci koji su još potrebni za donošenje ove odluke biti brzo poduzeti u sljedećih nekoliko dana”.

– Članstvo u NATO-u ojačalo bi sigurnost Finske – a da bi članstvo Finske zauzvrat “ojačalo cijeli obrambeni savez”.

Vlada će raspravljati o tom pitanju tijekom vikenda, a očekuje se da će finski parlament dati konačno odobrenje ovoj prijavi već u ponedjeljak.

Predsjednik Navasto rekao je da je ruska invazija na Ukrajinu promijenila sigurnosnu situaciju u Finskoj iako nije bilo neposredne prijetnje.

Ubrzo nakon objave Finske, nordijska zemlja Danska rekla je da će se zalagati za brzi prijem Finske u NATO.

– Danska će učiniti sve za brzi proces prijema nakon formalne prijave – rekla je premijerka Mette Frederiksen na Twitteru.

Udvostručit će se granica Rusije i NATO saveza

Postoji rizik da bi potez iz Helsinkija mogao izazvati agresiju Rusije, gdje je predsjednik Vladimir Putin izrazio svoje protivljenje proširenju NATO-a.

Finska dijeli granicu s Rusijom od 1313 km; ako pristupi vojnom savezu, kopnena granica koju Rusija dijeli s teritorijama NATO-a bi se otprilike udvostručila (Rusija ima kopnene granice s 14 zemalja, a pet su članice NATO-a: Latvija, Estonija, Litva, Poljska i Norveška).

Finska je preispitala svoju sigurnosnu politiku nakon ruske invazije na Ukrajinu, koja je pokazala da je Kremlj spreman napasti susjednu naciju. Finska je bila napadnuta u prošlosti – 1939. godine Sovjetski Savez je napao Finsku u onome što je postalo poznato kao Zimski rat.

NATO — ili Organizaciju Sjevernoatlantskog pakta — osnovali su 1949. SAD, Kanada i nekoliko zapadnoeuropskih zemalja kako bi pružili kolektivnu sigurnost protiv Sovjetskog Saveza, odnosno njenog nasljednika, današnje Rusije.

Od svog osnutka, savez je imao trnovit odnos sa Sovjetskim Savezom tijekom Hladnog rata, a nakon njegovog raspada 1991., Ruskom Federacijom.

D.G.