Filipović: Dobit Petrola sugerira da nisu u strašnim problemima, međutim, oni bi htjeli daleko veće marže, marže od jedne kune

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović u srijedu je izjavio da Petrol posluje s dobiti te je odbacio Petrolove razloge za današnje zatvaranje benzinskih crpki u Hrvatskoj od podneva do 13 sati.

U izjavi za novinare nakon sjednice Vijeća za uvođenje eura kazao je da se sastao s Petrolovom upravom, te da Petrol traži povećanje trgovačkih marži i ukidanje regulacije cijena.

Petrol danas na sat vremena zatvara pumpe osim benzinskih postaja koje se nalaze na autocestama i na pomorskom dobru
Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović danas će se sastati s upravom Petrola, nakon što je ta kompanija najavila da će u znak prosvjeda zbog regulacije cijena prekinuti prodaju u Hrvatskoj danas od podne do 13 sati, doznaje se iz ministarstva gospodarstva (MINGO). U vrijeme kada n…

Moram reći kako sam neugodno iznenađen takvim ponašanjem Petrola, jer sam osobno komunicirao s Inom prije nekoliko dana, a moji najbliži suradnici s Petrolom, na način da ako dođe do stabilizacije na tržištu Mediterana, da se marže vrate na razinu iz lipnja kada su bile 75 lipa - kazao je ministar i dodao da to njima nije dovoljno.

Istaknuo je da su trgovačke marže u Sloveniji 75 lipa te da se razmatra mogućnost da tolike budu i u Hrvatskoj, ali da bi Petrol htio veće marže.

Dobit Petrola sugerira da nisu ni u kakvim strašnim problemima

- Međutim, oni bi htjeli daleko veće marže, marže od jedne kune - rekao je Filipović.

Što se tiče Petrolovih tvrdnji da u Hrvatskoj ne može poslovati u trenutačnim uvjetima, iznio je da je Petrol za prvih devet ovogodišnjih mjeseci iskazao gotovo 100 milijuna eura dobiti prije kamata, poreza i amortizacije.

- To jasno sugerira da oni nisu ni u kakvim strašnim problemima - kazao je.

Podsjetio je i da u Hrvatskoj nisu ograničene cijene premijskim gorivima čiju cijenu tvrtke mogu formirati kako žele te da Vlada intervencijama u cijene goriva čuva standard građana.

Podsjetio je da je lani kupio Crodux za 191 milijun eura, kada su bile drugačije marže.

- Oni su preuzeli Petrol i imali su tu veliku investiciju koja se ne vraća onim tempom kojim su oni to zamislili - kazao je.

Zaključio je da Vlada neće dopustiti nikome, pa ni Petrolu, da duboko gura ruku u džep naših sugrađana u vremenima ove teške krize, nego raditi sve da zaštiti građane i gospodarstvo, uz balansirajući odnos s predstavnicima naftne industrije.

Istaknuo je da je Ina osigurala dovoljne količine naftnih derivata za iduće razdoblje, a da eventualna Petrolova tužba ne bi imala osnovu budući da su svi Vladini potezi zakoniti.

Hina/Vlada