Fidži odobrio SAD-u zapljenu luksuzne jahte ruskog oligarha

Sud otočne države Fidži dao je zeleno svjetlo američkoj vladi da zaplijeni megajahtu Amadea, usidrenu u jednoj od njihovih luka, a za koju se vjeruje da je u vlasništvu sankcioniranog ruskog oligarha Sulejmana Kerimova.

Amadea je motorna jahta od cca 100 metara izgrađena u Njemačkoj 2016. godine, opremljena s dva motora od 5.800 konjskih snaga, što joj daje maksimalnu brzinu od 20 čvorova i maksimalni domet do 8.000 nautičkih milja. Ima osam apartmana za 16 gostiju i 25 članova posade, a procijenjena je na oko 325 milijuna dolara, piše Bloomberg.

Američke vlasti vjeruju da je stvarni vlasnik luksuzne jahte Sulejman Kerimov, milijarder povezan s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Kerimov je svoje bogatstvo stekao vlasničkim udjelima u državnoj kompaniji Nafta Moskva, državnoj plinskoj tvrtki Gazprom, poznatom ruskom rudaru zlata Polyus i vodećoj državnoj banci Sberbank, zaradivši time bogatstvo koje se procjenjuje između 11 i 14 milijardi dolara.

Američko ministarstvo financija stavilo je Kerimova 2018. godine na svoju crnu listu posebno “označenih državljana”, a nakon ruske invazije na Ukrajinu, Kerimov se našao na listi nepoželjnih i u Velikoj Britaniji, EU-u te Kanadi.

Kad je Amadea sredinom travnja ušla u vode Fidžija, SAD su brže bolje tamošnjem sudstvu podnijele zahtjev za njezinom zapljenom. No odvjetnici holdinga Millemarin Investments, koji upravlja jahtom, tvrde da je ona u vlasništvu bivšeg izvršnog direktora Rosnefta Eduarda Khudainatova, koji trenutačno nije ni pod kakvim sankcijama.

Odluka suda s Fidžija nije konačna jer spomenuta tvrtka koja upravlja jahtom ima pravo žalbe na temelju koje se privremeno može stopirati njezina zapljena. Lokalni mediji navode da je manji tim FBI-a stigao na Fidži kako bi u suradnji s lokalnim dužnosnicima utvrdili stvarno vlasništvo luksuzne mega jahte.

J.K.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Superjahta sankcioniranog ruskog oligarha stigla na Fidži, uključuje se i policija