Festival bespravne gradnje i devastacije prirode ponovno u Vruji – Evo što su institucije dosad napravile

Zbog jedne rajske uvale smještene između Omiša i Brela, koja je samovoljom lokalnog moćnika i apatijom državnih i lokalnih institucija potpuno devastirana, i ove će se godine održati Festival bespravne gradnje i devastacije prirode.

Mjesto radnje je Vruja, zaštićena uvala u državnom vlasništvu između Omiša i Brela koju je besramno okupirao, bez ijedne pravovaljane dozvole, Stipe Latković, lokalni moćnik s dobrim političkim vezama koji nije očekivao da će okolnim stanovnicima u jednom trenutku prekipjeti i da će umjesto države, oni preuzeti stvar u svoje ruke.

Foto: PR/PRESS FBGDP Vruja

Hrvatska javnost prošle se godine zabavljala slikama i snimkama spomenutog Festivala koji je na sarkastičan način pokazao i prokazao svu jad i bijedu hrvatskog sustava, ali i upozorio na razbuktalu epidemiju bespravne gradnje na pomorskom dobru diljem hrvatske obale. Borba stanovnika iz mjesta u okolici Vruje traje desetljećima, nema kome se nisu obraćali, nema kome nisu prijavljivali bespravne apartmane i ilegalnu cestu koje je na državnoj zemlji, bez ijednog papira, dao sagraditi spomenuti lokalni moćnik.

Prošle godine održano je nekoliko prigodnih događaja u nekad rajskoj uvali, a nedavno su aktivisti i brojni volonteri krenuli u pošumljavanje ogoljene Vruje. Latkoviću je, u međuvremenu oduzeta koncesija i tu je sva akcija od strane državnih i lokalnih vlasti stala. Reakcija zasad nema niti od DORH-a, a ništa manju “aljkavost” nije pokazalo niti ministarstvo graditeljstva.

Institucije ili se prave blesave ili namjerno odugovlače, a možda ne znaju kako riješiti ovaj slučaj. Dok oni kemijaju kako i što, aktivisti okupljeni u Festival bespravne gradnje i devastacije prirode vrijedno pripremaju njegovo drugo izdanje, koje će se održati u subotu 2. srpnja.

U razorenu uvalu vraća se Vel’ka mišalica, a detaljan program bit će objavljen na Facebook stranici Festivala bespravne gradnje i devastacije prirode.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

FESTIVAL BESPRAVNE GRADNJE: “Republika Hrvatska nema ovlasti nad Latkovićevom autonomnom oblasti SAO vlade”