FOTO/VIDEO: FASCINANTNI KADROVI Golemi nosač danas isplovljava iz splitskog akvatorija, evo što smo sve snimili!

Kao što smo već pisali, nosač zrakoplova USS George H.W. Bush prošlog je četvrtka uplovio u akvatorij Splita. Dan prije nego će isploviti u nove misije, dobili smo dozvolu za pristup nosaču i snimanje, pa je naš Velimir Bešić snimio detalje s ove grdosije.  

Velimir Bešić je inače umirovljeni stožerni narednik, tehničar letač iz Eskadrile transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a. 2013. godine boravio je u Afganistanu u mirovnoj operaciji ISAF kao dio hrvatskog zrakoplovnog mentorskog tima, a danas kao suradnik portala Morski HR snima i piše intrigantne priče.

- Ovaj brod je poput grada i bilo je sjajno dovesti tisuće mornara u Hrvatsku kako bi uživali u bogatoj povijesti i kulturi koju imate - kazao je u ponedjeljak Dave Pollard, kapetan američkog nosača zrakoplova USS George H.W. Bush koji danas isplovljava iz splitskog akvatorija.

Brod može primiti 3532 člana posade i nositi 90 aviona i helikoptera. Mornarička baza u Norfolku u Virginiji (SAD) je matična luka broda, građen je šest godina za ukupni iznos od 6,2 milijarde dolara.

- Bili ste superdomaćini. Sjajno je bilo dovesti mornare u Hrvatsku kako bi uživali u bogatoj povijesti i kulturi koju imate. Poslali smo mornare do Dubrovnika i NP Krka, pa smo obavili pokoje projekte vezane uz odnose sa zajednicom s osnovnim školama - rekao je kapetan hrvatskim novinarima koji su u ponedjeljak obišli ovu američku ratnu ‘grdosiju’, među kojima je bio i naš Velimir Bešić. Evo i njegovih dojmova:

Kapetan ujedno leti na lovcu F-18, a ovo mu je sedmi boravak u Hrvatskoj

Kapetan Pollard još uvijek je aktivan mornarički pilot koji leti na F-18 i to mu kao zapovjedniku broda omogućava dragocjeno iskustvo. Kaže da mu to daje priliku vidjeti sigurnost letjelice, vidjeti kako posada radi, tko održava nuklearne stanice i inženjerstvo.

- Vidim sve od vrha do dna. Izvrsna je prilika zapovijedati ratnim brodom jer izvršavamo mnogo različitih poslova na njemu. Ovaj brod je grad i sve što vi radite u Splitu mi radimo ovdje na brodu. Zdravstvo, zubari, dućani, 18000 obroka dnevno i 1000 letova - dodao je kapetan Pollard, kojemu je ovo sedmi dolazak u Hrvatsku.

Podsjetimo, nosač zrakoplova USS George H.W. Bush predvodio je veliku NATO vojnu vježbu pod nazivom “Neptune Strike 2022.” u kojoj je sudjelovalo više od 80 aviona, 14 brodova i oko 6.000 pripadnika iz 24 države NATO saveznika i partnera, uključujući Finsku i Švedsku. Nakon vježbe, prošloga su četvrtka uplovili u akvatorij Splita.

D.G. / Hina

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Posjetili smo američki nosač zrakoplova USS George H.W. Bush
Nosač zrakoplova USS George H.W. Bush predvodio je veliku NATO vojnu vježbu pod nazivom “Neptune Strike 2022.” u kojoj je sudjelovalo više od 80 aviona, 14 brodova i oko 6.000 pripadnika iz 24 države NATO saveznika i partnera, uključujući Finsku i Švedsku. Nakon vježbe, prošloga su četvrtka uplovili