Evo kako znati je li maslinovo ulje 100% čisto i zašto je to važno

Vjerojatnost je da ako redovito sami kuhate, da stalno i koristite ulje za kuhanje u nekom obliku. A najbolja opcija od svih njih je, naravno, maslinovo ulje. Točnije, ekstra djevičansko maslinovo ulje.

Što se maslinovog ulja iz trgovina tiče, stručnjakinja za integrativnu prehranu i zdravlje Courtney Swan, primjećuje da robne marke maslinovog ulja nisu jednake kad je u pitanju kvaliteta .

Zapravo, većina maslinovog ulja po trgovinama i nije 100% čisto. Swan objašnjava kako utvrditi je li maslinovo ulje koje ste kupili čisto i na što treba obratiti pozornost na naljepnici pri kupnji u trgovinama.

Maslinovo ulje općenito je skuplje od drugih opcija kao što su sojino ili neko biljno ulje, tako da mnoge opcije maslinovog ulja na policama u vašoj trgovini mogu biti smanjene kvalitete i jeftinije, kako bi se prilagodile masovnoj proizvodnji.

– Sedamdeset pet do osamdeset posto maslinovog ulja na polici zapravo je prevara – upozorava Swan. – Čak i ako tamo piše 100% maslinovo ulje, to ne mora nužno značiti da će to biti 100% maslinovo ulje. Puno maslinovog ulja sad se razrjeđuje sojinim uljem, uljem kanole i suncokretovim uljem, a to se radi kako bi se ulje pojeftinilo – ističe za MBGFood, Swan.

Zapravo, najbolje je izbjegavati ulja poput uljane repice i biljnog ulja zbog njihove visoko rafinirane prirode.

Kako znate da dobivate čisto maslinovo ulje?

Dakle, kako možete biti sigurni da je vaše maslinovo ulje čisto? – Dvije stvari: kada izlijete maslinovo ulje, želite da ono bude jako tamnozeleno kako biste tu čistoću mogli prepoznati po boji – objašnjava Swan. – A kad ga kušate, bit će stvarno paprenog okusa.

Iako je i dalje važno da na boci piše ‘100% maslinovo ulje’, ne možete vjerovati svakom brendu, pa ako ste posvećeni nabavi čistog maslinovog ulja, trebali biste dodatno istražiti i educirati se.

Dobro ulje za kuhanje ne samo da utječe na okus vaših jela, već može doprinijeti i vašem zdravlju tijekom godina. Maslinovo ulje je prepuno zdravih masnoća, antioksidansa i vitamina dok je značajno manje prerađeno, tako da ćete imati koristi od istraživanja kvalitetnog ulja koje zapravo čuva vaše zdravlje i nije kontaminirano uljima niže kvalitete koja iritiraju crijeva.

Z.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Jednostavni trikovi pomoću kojih ćete sami prepoznati lažno maslinovo ulje