Evo kako možete saznati koje vrste morskih sisavaca obitavaju u Jadranu

Jeste li znali da postoji aplikacija pomoću koje možete doznati koje sve vrste životinja žive u Jadranu i u Sredozemnom moru? Marine Ranger je aplikacija razvijena u okviru projekta Life Delfi kojeg sufinanciraju Europska unija kroz Lifeprogramme i Ured za udruge Vlade RH.

U Sredozemnom moru je do danas zabilježeno 28 vrsta morskih sisavaca – 24 vrste kitova (kitovi i dupini) i četiri vrste peronožaca (tuljani). Samo 11 kitova i sredozemna medvjedica redovito su prisutni na ovom području i smatraju se autohtonim vrstama. Tri od preostalih vrsta smatraju se posjetiteljima koji povremeno ulaze u Mediteran, dok su sve ostale vrste rijetke s tek nekoliko povijesno dokumentiranih pojava.

Sve to možete saznati kroz aplikaciju na kojoj možete podijeliti svoja zapažanja ili fotografije koje prikazuju neke od spomenutih vrsta životinja u Jadranu – bez obzira u kojem su stanju. Vaša izvješća i zapažanja pomoći će znanstvenicima u identificiranju prijetnji i područja na kojima se pojavljuju dupini, kitovi i tuljani, što bi u konačnici trebalo pomoći u razvijanju boljih mjera za očuvanje morskih sisavaca.

Akcije projekta Life DELFI imaju za cilj smanjenje negativnih interakcija dupina, uglavnom dobrog dupina, s ribolovnim aktivnostima u Sredozemnom moru, uz ograničavanje povezanih ekonomskih gubitaka za ribare.

Detalje o aplikaciji možete pronaći OVDJE.

J.K.