Eurozastupnici traže oštrije sankcije za ruski pomorski sektor, a potporu turizmu i prometu EU-a

BRUXELLES – Zastupnici u Europskom parlamentu pozdravljaju pomoć europskih prijevoznika i turističkih poduzeća izbjeglicama iz Ukrajine, traže od Rusije da vrati otuđene zrakoplove i pozivaju EU da pooštri sankcije Rusiji.

Europski prijevoznici nude ukrajinskim građanima besplatno putovanje vlakom, autobusom, brodom ili zrakoplovom i to se iznimno cijeni, stoji u rezoluciji o utjecaju ruske nezakonite vojne agresije protiv Ukrajine na sektore prometa i turizma EU-a, usvojenoj u četvrtak dizanjem ruku. Promet je strateški alat EU-a za pružanje solidarnosti i potpore Ukrajini i njezinu narodu, dodaju zastupnici u Europskom parlamentu.

Zastupnici naglašavaju da rat u Ukrajini uzima danak u prometnom sektoru EU-a kroz porast cijena goriva i poremećaje u opskrbnim lancima. Smatraju da treba podržati prijevoznike iz EU-a koji su povezani s ruskim tržištem u preusmjeravaju svojih prijevoznih djelatnosti izvan Rusije.

Pomorski promet

Zastupnici u Europskom parlamentu u rezoluciji pozivaju EU da dodatno pooštri sankcije protiv ruskog pomorskog sektora i brodovima uskrati pristajanje u lukama EU-a ako duž svoje rute pristaju i u ruskim lukama.

Nadalje, svim brodovima koji žele pristati u luci EU-a treba zabraniti opskrbu pogonskim gorivom u ruskim lukama, navodi se u tekstu.

Potpora hotelima i uslugama koji primaju i zapošljavaju ukrajinske izbjeglice

Europarlamentarci također pozivaju države članice da pruže potporu hotelima i uslugama kratkoročnog najma u EU-u koji primaju ukrajinske izbjeglice. Traže od Komisije da uspostavi privremeni financijski program EU-a za potporu turističkim poduzećima koji zapošljavaju osobe izbjegle iz Ukrajine.

Pandemija bolesti COVID-19 i rat u Ukrajini ukazuju na hitnu potrebu za osnivanjem Agencije EU-a za turizam i europskog mehanizma za upravljanje krizama kako bi se primjereno i brzo odgovorilo na krize velikih razmjera, kao što su pandemije, ratovi, humanitarne krize i posljedice klimatskih promjena, kažu zastupnici.

D.G.