Europskim sredstvima napravili modernu ribarnicu

POREČ – Stanovnici i gosti grada Poreča od sada će po ribu ići u novouređenu, suvremeno opremljenu ribarnicu u čiju obnovu je uloženo više od 1,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Radovi na preuređenju počeli su sredinom veljače ove godine, a između ostalog su uključivali rušenje i demontažu vanjske stolarije, radove na vodovodnim instalacijama kao i instalacije odvodnje i klimatizacije, zamijenjeni su slojevi poda, odrađeni hidroizolaterski radovi i zidarski radovi. Ribarnica je dobila novu aluminijsku stolariju, novi krov te nove kupe kanalice.

Foto: Grad Poreč

Fasada je dobila novu termoizolaciju, a izvršeno je postavljanje novih strojarskih instalacija, kao i izrada hidro i termoizolacija podova, odnosno ugradnja odvodnih rešetki. Unutrašnjost je reorganizirana i opremljena novim uređajima poput ledomata, komore za skladištenje, komore za smrznuti asortiman, rashladnih uređaja, spremnika, sterilizatora i drugoga. Sve u svemu, top topova, istaknuto je na svčanom otvorenju nove ribarnice, a na kojem je predsjednik uprave LAGUR-a Robert Momić rekao kako je ovaj projekt tek jedan od mnogobrojnih koje LAGUR provodi na porečkom području i koji se financiraju iz sredstava Europske unije.

– Moram istaknuti da je LAGUR Istarski švoj u ovom prethodnom razdoblju uložio ukupno preko 16 milijuna kuna ne samo u promociju potrošnje ribe nego u povećanju kulturne baštine i tradicije ribarstva na ovom području – poručio je Momić.

Preuređenjem ribarnice Porečani i njihovi gosti dobili su ugodnije mjesto za boravak, prodaju i kupovinu ribe. Stvorena je dodana vrijednost objekta te brend koji u cilju ima privući nove prodavače, otvoriti nova radna mjesta, povećati plasman ribe kao i poticati veću konzumaciju ribe. Smisao cijele priče je, kažu, razvoj ribarske infrastrukture i kulture potrošnje ribe u Poreču.

Foto: Grad Poreč

Projekt “Preuređenje ribarnice Poreč predstavlja ključan projekt za razvoj samog Poreča. Riječ je o projektu koji je prijavljen u okviru FLAG natječaja u sklopu Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo, natječaj za Mjeru 2. Ulaganje u prodajna mjesta, kušaone i nabavu vozila za proizvode ribarstva i akvakulture s jedinstvenim vizualnim identitetom. Projekt je sufinancirao Europski fond za pomorstvo i ribarstvo te je Odlukom Ministarstva poljoprivrede, Uprave za ribarstvo, projektu dodijeljena potpora najviše vrijednosti u iznosu od 1.658.935,96 kuna. Doprinos EU sredstava je 85% i iznosi 1.410.095,57 kuna, a RH 248.840,39 kuna. Udio javne potpore i bespovratnih sredstava iznosi 100% ukupno prihvatljivih troškova.

K.B.