Europski tržišni opservatorij za proizvode ribarstva i akvakulture objavio studiju: Kamenice u EU

Analiza tržišta ribom u EU strukturalna je analiza cjelokupne europske industrije ribarstva i akvakulture. Odgovara ustvari na veliki broj pitanja. Neka od tih pitanja su vezana uz proizvode, uvoz, izvoz, kad i gdje, što se konzumira, tko konzumira i koji su glavni trendovi.

Europski tržišni opservatorij za proizvode ribarstva i akvakulture najavljuje objavu nove Analize strukture cijena pod nazivom "Kamenice u EU".

Studija analizira proizvodnju kamenica i tržišne trendove na razini EU, fokusirajući se na strukturu cijena duž opskrbnog lanca u Francuskoj, Irskoj i Nizozemskoj.

S ukupnom proizvodnjom od gotovo 98 000 tona u 2020., EU-27 bio je peti najveći svjetski proizvođač (2% ukupnih količina). Proizvodnja u EU-u bila je relativno stabilna između 2011. i 2020. (+1%), ali se smanjila za 7% između 2019. i 2020.

Godine 2020. gotovo 83% proizvodnje kamenica u EU-u odvijalo se u Francuskoj (oko 81 000 tona). Daleko iza je slijedila Irska s proizvodnjom od 9,475 tona (10% proizvodnje EU). Ostali glavni proizvođači su Portugal (4%) i Nizozemska (2%).

Izvoz EU-a u treće zemlje veći je od uvoza. U 2021. trgovinski suficit EU-a iznosio je 54,4 milijuna eura. Francuska je glavni izvoznik, a glavna odredišta su azijska tržišta, uglavnom Kina i Hong Kong. U 2020. očita potrošnja kamenica u EU procijenjena je na 91,488 tona ekvivalenta žive vage, s procijenjenom potrošnjom po glavi stanovnika od 0,20 kg.

Lanac nabave kamenica razlikuje se između Francuske, Irske i Nizozemske. Dok je Francuska i veliki proizvođač i potrošač, irsko i nizozemsko tržište su mala tržišta, s malom nacionalnom potrošnjom. Proizvodnja u obje zemlje je izvozno orijentirana.

Također postoji uobičajena praksa među proizvođačima u Francuskoj da sortiraju i pakiraju proizvode na temelju veličine i kvalitete, dok se značajan udio irske proizvodnje izvozi u rasutom stanju. U Nizozemskoj postoji značajna aktivnost prerade i pakiranja, jer se i domaći i uvezeni proizvodi pakiraju prije izvoza.

Opskrbni lanci proučavani za Analizu strukture cijena odražavaju razliku između opskrbnih lanaca kamenica u tri zemlje.

U Francuskoj se kamenice prodaju u supermarketima. U Irskoj postoje posebne kamenice visoke kvalitete koje su proizvedene u Irskoj i izvezene u rinfuzi u Francusku i posebne kamenice visoke kvalitete proizvedene u Irskoj i izvezene pakirane u Kinu. Što se Nizozemske tiče, kamenice se ovdje prodaju u restoranima.

Glavni ishodi analize strukture cijena govore nam da se cijene na uzgojnim farmama kreću se od 1,80 EUR/kg do 5,50 EUR/kg, ovisno o veličini i kvaliteti.

Maloprodajna cijena (bez PDV-a) kamenica varira od 6,58 EUR/kg u Francuskoj do 19,32 EUR/kg u Nizozemskoj.

Cijene irskih kamenica na izvoznom tržištu pokazuju značajne razlike ovisno o odredištu: irske pakirane kamenice prodaju se po 9,50 EUR/kg na francuskom tržištu i po 11,50 EUR/kg na kineskom tržištu.

I.G.