Europska unija oprašta se od plastičnih slamki koje previše zagađuju okoliš

U državama članicama bit će zabranjena prodaja plastičnih slamki.

Cilj je smanjiti onečišćenje mikroplastikom za 30% do 2030. Ove kemijske komponente izuzetno su štetne za okoliš. Akumuliraju se u prirodi i odgovorni su, između ostalog, za onečišćenje oceana.

Zabrana korištenja vlažnih maramica kao dio plana borbe protiv onečišćenja voda
Vlažne maramice koje sadrže plastiku bit će zabranjene u Engleskoj u skladu s planovima za borbu protiv onečišćenja vode, izjavila je ministrica okoliša Therese Coffey za BBC News. Zabrana maramica na bazi plastike trebala bi stupiti na snagu u sljedećoj godini nakon konzultacija, rekla je Coffey.…

Europa će zabraniti mikroplastiku u mnogim drugim proizvodima, u određenim deterdžentima, na sintetičkim sportskim terenima ili kao sredstva za teksturu u šminki. U roku od 12 godina ta će plastika morati nestati.

Stručnjaci ističu kako mikroplastiku nalazimo apsolutno posvuda, od polova do morskog i oceanskog dna, nalazimo je u atmosferi, u riječnoj vodi, pa i našim tijelima i hrani, prenosi HRT. Mikroplastika je posvuda.

A.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Čestice plastike u mozgu mogle bi povećati rizik od Alzheimerove i Parkinsonove bolesti
Studija bečkog tima znanstvenika još je u početkom godine pokazala da mikroplastika i nanoplastika dospijevaju i u ljudski mozak. Novootkriveni mehanizam sitnih čestica predstavlja temelj za daljnja istraživanja u svrhu zaštite čovjeka i okoliša. Jedan od najvećih ekoloških problema današnjice pred…