Europa Cup i Otvoreno prvenstvo Hrvatske u jedrenju u klasi Leteći Holandez

Tradicionalno krajem rujna i početkom listopada, jedriličarski klub Vega organizira na pulskim Valsalinama Otvoreno državno prvenstvo u klasi Leteći Holandez (Flying Dutchman) te po prvi put Europa kup za četrdesetak posada iz devet zemalja.

Uz domaćine na prvom Europa Cupu za ovu klasu u Hrvatskoj, nastupit će i jedriličari iz Njemačke, Mađarske, Švicarske, Slovenije, Španjolske, Švicarske, Austrije i Češke. Natjecanja će se održati u pulskom akvatoriju od 29. rujna do 1. listopada, ispred šetališta Lungomare i Zlatnih stijena.

Europa Cup i Otvoreno prvenstvo Hrvatske u jedrenju u klasi Leteći Holandez

Start prvog jedrenja je u petak, 29. rujna u 12 sati. U planu je održati 9 jedrenja, nakon kojih će se proglasiti najbolji na Europa Cupu i prvaci Hrvatske. Rezultati svih jedrenja se zbrajaju, a najlošiji plov se odbacuje.

Titulu prvaka Hrvatske, brane jedriličari JK Vege, Nadan Kosanović i Boško Čelić.

Leteći Holandez je veoma brza laka jedrilica s tri jedra (glavno jedro, đenova i spinaker) za dvije osobe. Od 1960. do 1992. natjecanje u toj klasi bilo je na programu Olimpijskih igara. Bile su to prve Olimpijske igre na kojim je Hrvatska nastupila samostalno, a Bojan Grego i Sebastijan Miknić iz Kostrenskog Galeba predstavljali su Hrvatsku. Oni će i ovog će vikenda nastupiti na Prvenstvu Hrvatske u Puli.

Razlika ove klase u odnosu na današnje olimpijske klase je puno više tehničkih mogućnosti, i mogućnost da u njoj zajedre viši i jači sportaši. U današnjem olimpijskom dvosjedu klasa 470, idealna težina dvočlane posade je 130kg, dok je u Letećem Holandezu oko 170kg., prenosi Hrvatski radio Radio Pula.

I.B.