EU projekt "Što se u moru skriva?" potpora je podizanju svijesti građana o potrošnji i konzumaciji ribe

UMAG - EU projekt "Što se u moru skriva?" potpora je za aktivnosti usmjerene podizanju svijesti građana o potrošnji i konzumaciji ribe i drugih morskih organizama u okviru provedbe Lokalne razvojne strategije u ribarstvu FLAG-a Pinna nobilis za razdoblje 2014. – 2020. godine.

Ovaj projekt je financiran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

U rujnu 2020. godine provedena je anketa među građanima Umaga u kojoj su sudjelovala i djeca iz lokalnih vrtića i osnovnih te srednjih škola, koja je pokazala da najveći dio populacije smatra kako je važno konzumirati ribu i ostale morske namirnice, ali da realno istu konzumira najviše jednom tjedno, i to u velikoj većini, iz konzervi.

Obzirom na rezultate ankete, nastala je realna potreba da se građani Umaga, počevši od najmlađih, senzibiliziraju o važnosti, ali i načinu konzumiranja sviježe lokalne ribe kao zdrave navike te da se realno poveća konzumacija riba u obrazovnim ustanovama.

Kroz projekt „Što se u moru skiva?“, koji se provodio od travnja 2022. do lipnja 2023. godine, opremila se kuhinja vrtića „Duga“, u kojoj se istovremeno pripremaju obroci i za talijanski vrtić, te osnovnih škola Marija i Line i „Galileo Galilei“, a provodile su se i edukativne aktivnosti.

Cilj projekta bio je stvaranje boljih uvjeta za kvalitetniju i zdraviju pripremu hrane te češće uvrštavanje ribe i morskih namirnica u jelovnik vrtića i škola, kao i prenašanje važnosti povećanja konzumacije morskih namirnica u svakodnevnom životu građana Umaga.

U svrhu postizanja ciljeva projekta, nabavljena je oprema potrebna za povećanje potrošnje ribe i ostalih morskih organizmima, i to jedna parno-konvekcijska peć, tri stroja za usitnjavanje hrane, dvije rashladne komore i jedan zamrzivač, organizirale su se radionice za djecu vrtića i škola, edukacije za roditelje, nastavno osoblje i kuhinjsko osoblje.

Na kraju provođenja projekta, na samoj završnoj konferenciji, organizirana je i završna izložba dječjih likovnih radova koja ujedno predstavljala završni promotivni događaj projekta.

I.B.