EU kroz krizno razdoblje: Od zajedničke nabave cjepiva do zajedničke nabave plina

Jednako kako je zajednički nabavljala cjepiva protiv COVID-19, EU će tako sad zajednički nabavljati plin.

Cilj je nabaviti što više plina, ukapljenog (LNG) ili prirodnog plina, iz alternativnih plinovodnih opcija, a ne iz Rusije, uoči sljedeće sezone grijanja. I to po što povoljnijoj cijeni, zbog čega se predlaže zajednička nabava, piše Večernji list.

Kako bi se postupno smanjila ovisnost Europe o plinu iz Rusije, Europska komisija predložila je danas da EU krene u zajedničku nabavu plina, po uzoru na zajedničku nabavu cjepiva protiv COVID-19. Cilj je nabaviti što više ukapljenog (LNG) ili prirodnog plina iz alternativnih plinovodnih opcija, a ne iz Rusije, uoči sljedeće sezone grijanja. I to po što povoljnijoj cijeni, zbog čega se predlaže zajednička nabava.

Photo: Youtube/Screenshot

U upravo objavljenoj komunikaciji Europske komisije stoji da je Europska unija snažnija kad djeluje zajednički. EU bi svakako trebala zajednički djelovati kako bi iskoristila tržišnu snagu kroz dogovorena partnerstva s dobavljačima. Komisija je spremna stvoriti Task Force (posebnu radnu skupinu) za zajedničku nabavu plina na razini EU. Udruživanjem potražnje Task Force će olakšati i ojačati međunarodni doseg Europske unije prema dobavljačima LNG-a i plina, s ciljem osiguranja povoljnih cijena za uvoz LNG-a i plina uoči sljedeće zime. Stoga će Task Force pripremiti teren za energetska partnerstva s ključnim dobavljačima LNG-a, plina i vodika na Sredozemlju, s našim partnerima u Africi, ali također na Bliskom istoku i u SAD-u.

Šefovi država i vlada 27 članica Europske unije o tome će raspravljati i, očekuje se, podržati Komisijin pristup na sastanku Europskog vijeća, koji počinje sutra u Bruxellesu. Na tom će summitu EU kao poseban gost sudjelovati i američki predsjednik Joe Biden, koji stiže danas u Bruxelles, gdje sutra prijepodne sudjeluje i na summitu šefova država i vlada NATO-a.  Hrvatsku na summitu NATO-a predstavlja predsjednik Republike Zoran Milanović, a na Europskom vijeću premijer Andrej Plenković. Europska komisija danas je raspravljala i o mjerama zaštite sigurnosti opskrbe hranom u Europi.

Z.G.