EU članice izlaze iz energetske povelje koja je pogodovala fosilnim gorivima

Države članice Europske unije složile su se proteklog tjedna da će zajedno napustiti energetski sporazum iz 1990-ih koji naftnim kompanijama omogućuje da tuže vlade zbog njihove klimatske politike, rekli su Reutersu dužnosnici EU-a.

Ugovor o energetskoj povelji (Energy Charter Traty), potpisan je 1994. i na snazi je od 1998. a izvorno je osmišljen za promicanje međunarodnih ulaganja u energetski sektor i kroz povijest je pružao zaštitu ulagačima u fosilna goriva.

Ugovor u osnovi dopušta naftnim tvrtkama da tuže vlade za naknadu za izgubljenu dobit ako misle da su energetske politike naštetile njihovom poslovanju, piše portal Energetika.

Budući da EU i druga razvijena gospodarstva žele postati ugljično neutralna do 2050., ostanak u ovom ugovoru postao je problematičan za mnoge od njih.

Prošle je godine Europska komisija predložila koordinirano povlačenje EU-a iz pakta, budući da je ugovor “uglavnom nepromijenjen otkako je dogovoren 1990-ih, te više nije kompatibilan s pojačanim klimatskim ambicijama EU-a prema Europskom zelenom planu i Pariškom sporazumu". EU je željela modernizirati Ugovor o energetskoj povelji, no to se ipak nije dogodilo, a napustit će je i Velika Britanija, piše Energetika.

I.N.