Erumpirali vulkani na Islandu i u Indoneziji!

Na jugozapadu Islanda erumpirao je vulkan u blizini grada Grindavik čijih je 4.000 stanovnika evakuirano 18. prosinca zbog prethodnih erupcija. Istovremeno, na drugom kraju svijeta, erumpirao je indonezijski vulkan Marapi, a pepeo se podigao 1300 metara u vis.

Peta erupcija na islandskom poluotoku od 2021.

Islandski meteorološki ured javlja da je ovo peta erupcija na poluotoku Reykjanes od 2021.

Helikopter obalne straže poslan je da procijeni situaciju i točnu lokaciju, priopćila je agencija Civilne zaštite. Erupcija je počela sjeverno od ribarskog grada Grindavik, ali još uvijek nije jasno odakle točno izlazi lava niti u kojem smjeru teče, objavila je televizijska kuća RUV.

Zadnja erupcija na poluotoku započela je u vulkanskom sustavu Svartsengi 18. prosinca nakon evakuacije svih 4000 stanovnika grada Grindavika i zatvaranja geotermalnog lječilišta Blue Lagoon, popularnog turističkog mjesta.

U prosincu nakon erupcije u Indoneziji poginulo više od 20 ljudi

Vulkan u pokrajini Zapadna Sumatra eruptirao je najmanje dva puta u nedjelju, objavila je geološka agencija te zemlje, pozivajući na evakuaciju ljudi u krugu od 4,5 km od središta erupcije, uz mogućnost protoka lave u rijekama i dolinama.

- U slučaju kiše pepela, pozivamo stanovnike da također koriste maske kako bi spriječili respiratorne bolesti - priopćila je agencija.

U prosincu je više od 20 ljudi poginulo nakon što je Marapi, jedan od najaktivnijih vulkana na Sumatri, eruptirao i izbacio sive oblake pepela do 3 km u vis.

D.G.