Epidemiologinja i kardiolog proizvode pjenušce od istarskog grožđa na francuski način

Došli su iz Francuske u Istru i počeli ostvarivati svoje snove. Liječnici po struci, oduvijek su bili opčinjeni vinom. U maloj vinariji proizvode vlastito, i nisu mogli bez dodira s onim po čemu je Francuska i najpoznatija - pjenušcem.

Jacqueline i Olivier u malo su Gračišće u središnjoj Istri stigli prije desetak godina. I trajno se nastanili. Ovdje su ispunili svoju životnu želju - proizvode vlastito vino.

U svoje su pjenušce utkali istarsko grožđe na francuski način.

Pjenušac dobivaju klasičnom metodom, koja je i proslavila Francusku. Vino postaje pjenušavo zahvaljujući sekundarnoj fermentaciji u svakoj butelji. No, jedinstveni su po tome što dio baznoga vina, prije nego što ga napune u butelje - gdje će fermentirati, odležava u barik bačvama.

- Naš pjenušac dobivamo isključivo od chardonnaya. To grožđe voli drvo i drvo voli chardonney. Daje mu poseban okus, podsjeća na maslac, vaniliju, zbog čega je vino kvalitetnije i lakše za pijenje - rekao je Olivier Ertzbischoff, Gračišće.

Epidemiologinja podrijetlom iz Rijeke i pariški kardiolog prve su pjenušce počeli proizvoditi prije osam godina. I u tome se izvrsno snalaze. Godišnju proizvodnju od oko 3 tisuća butelja prodaju bez problema.

U njihovim se pjenušcima uživa cijele godine, a ne samo u blagdansko vrijeme. No, kardiolog Olivier poručuje da u ispijanju bilo kojeg vina ne treba pretjerivati.

- Vino je uvijek dobro za srce, posebice crno zbog tanina. Ali problem je alkohol koji šteti zdravlju. Stoga morate biti umjereni - kaže Olivier za HRT.

I.G.