Epidemija na kruzeru na kojem se nitko nije mogao ukrcati bez covid potvrde

NEW ORLEANS – Deset ljudi na brodu Norwegian Cruise Line koji se približava New Orleansu pozitivno je nakon testiranja na COVID-19, rekli su dužnosnici u subotu navečer.

Norwegian Breakaway je krenuo iz New Orleansa 28. studenog i trebao bi se vratiti ovog vikenda, objavilo je Ministarstvo zdravlja Louisiane u priopćenju za javnost. Tijekom proteklog tjedna, brod se zaustavio u Belizeu, Hondurasu i Meksiku, javlja Associated Press.

Dužnosnici javljaju da se na brodu nalazi više od 3.200 ljudi, a Norwegian Cruiese Line je priopćio da se svi “pridržavaju odgovarajuće karantene i protokola koji se odnose na izolaciju jer su na brodu otkriveni novi slučajevi zaraze koronavirusom”.

Prije iskrcaja u New Orleansu, svaka osoba u brodu bit će opet testirana na koronavirus. Svatko tko bude pozitivan na testu ili će otići izravno kući ili će se samoizolirati u smještajima koje osigurava kruzerska kompanija.

U kakvom su stanju zaraženi virusom, nije objavljeno.

Brodovi za krstarenje bili su rani izvor zaraze prošle godine na početku pandemije koronavirusa jer su neki brodovi odbijeni u lukama, a putnici su bili prisiljeni biti u karanteni. Neki su putnici umrli od COVID-19 na moru, dok su se drugi toliko razboljeli da su ih morali iznijeti iz plovila na nosilima.

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti izdali su zapovijed o zabrani plovidbe u ožujku 2020., što je dovelo do zastoja koji je okončan prošlog lipnja jer su kruzeri počeli napuštati američke luke s novim zdravstvenim i sigurnosnim zahtjevima.

Prema web stranici Norwegian-a, tvrtka zahtijeva da svi putnici i članovi posade budu cijepljeni protiv virusa najmanje dva tjedna prije polaska.

I.B.